ONDERWIJS, CULTUUR & WETENSCHAPPEN

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen trekt in 1996 26 miljoen gulden extra uit voor de scholing van nieuwkomers in Nederland....

De onderwijsbegroting voor 1996 bevat weinig verrassingen. Er worden wat kruimels uitgedeeld. Zo krijgt het basisonderwijs tien miljoen gulden extra en het beroepsonderwijs vijf miljoen.

Het beloofde belastingvoordeeltje voor werkgevers die mensen aannemen uit het leerlingwezen gaat vierhonderd miljoen gulden kosten. De werkgevers kunnen voortaan 4500 gulden aftrekken per leerlingcontract. Het fiscale voordeel geldt ook voor assis

tenten in opleiding (aio) aan de universiteit. Het benodigde geld komt niet uit de onderwijsbegroting maar wordt uit een meevaller betaald.

Staatssecretaris Nuis presenteert het Hoger Onderwijs en Onderzoeksplan (HOOP). Daarin staat dat universiteiten voortaan ook driejarige opleidingen mogen aanbieden. Vwo'ers en mbo'ers mogen voortaan nog maar drie jaar over een hbo-opleiding doen. Daarnaast verandert de financiering van de universiteiten drastisch. Ze krijgen voortaan betaald per uitgereikt diploma in plaats van per student.

Het is nog niet zeker of er in 1996 geld beschikbaar is voor de monumentenzorg: als er dit jaar geld overblijft kan de monumentenzorg daar eenmalig van profiteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden