Onderweg

Als we onze straat inkomen, de Faliro, van metrostation Acropolis afdalend naar de grote Syngrou Avenue en op weg naar ons hotel Hera, dan staan ze al klaar....

John Volkers

In Griekenland maak je snel vrienden, moeten we vaststellen als vaste bezoekers van restaurant De Goden. Het staat in de Lonely Planet-gids, het eten is er goed. De tafels en stoelen staan op de stoep. Je wurmt je tussen het restaurant en het gelegenheidsterras door, als je naar hotel, krantenwinkel of metro gaat.

Altijd, van 's ochtends negen tot 's nachts, soms tegen drie staat een van de twee klaar, om te vragen hoe het me je is, of je straks nog wat komt eten. De laatste dagen is die rol van binnenprater, loods voor de dorstigen en hongerigen, vooral voor de zoon, met zijn modieuze ringbaardje en de paardenstaart in de nek.

Pa, prachtig golvend wit haar tot op de schouders, is moe. Want laat dichtgaan (vrijdag had Vassili nog een Duitse tvploeg gehad die om vijf uur 's ochtends een goed biertje wilde drinken) hoort erbij, als je in Griekenland als middenstander wilt bestaan. De mensen leven op straat. Altijd open zijn, en zeker na middernacht, is een voorwaarde om klanten te trekken.

Het bestieren van een restaurant is een strijd om het haast naakte bestaan. Tweeenhalf jaar geleden namen Vassili en Evangelismo de zaak over. Het lag aan de voet van de Acropolis, er kwam een nieuw museum in de straat en de Spelen lagen in het verschiet.

Er leken klandizie en fortuin op handen. Nu zijn de Spelen nagenoeg voorbij en het restaurant heeft, wat het straatgedeelte betreft, altijd redelijk volgezeten. Vrienden kun je niets weigeren, daarom komen we er zeker keer per dag. Als de lunch niet lukte, dan maar het nachtelijk souper.

De mannen van De Goden klagen voorzichtig. Het is minder goed geweest de voorbije jaren dan ze hadden gedacht. Maar aardig en vrolijk blijven ze, deze Griekse vrienden voor het leven.

Als we terugkeren naar de olympische stad, over zeventien dagen zijn we er alweer voor de Paralympische Spelen, dan gaan we de Faliro aflopen. En we zullen zeggen: het eten was goddelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden