Ondervraagde ex-legerleider zegt veroordeelde in drugszaak niet te kennen Bouterse heeft buik vol van aantijgingen

Zoals meestal komt Desi Bouterse een beetje te laat, en zoals altijd de laatste maanden maakt hij een bijzonder ontspannen indruk....

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

AMSTERDAM

Kent hij de Rotterdamse drugskoning Kobus L.? Nee, Bouterse kent die vorig jaar in Nederland veroordeelde drugssmokkelaar niet. Voordat de raadslieden het in de gaten hebben, trekt de Surinaamse oud-legerleider en NDP-politicus het gesprek geheel naar zich toe.

'Het moet', zegt Bouterse in de richting van de journalisten die hij bij het onderhoud heeft uitgenodigd, maar eens uit zijn met de 'strijdmethoden' van Nederland tegen zijn persoon. 'Als deze grap nog lang zo doorgaat, kan het vervelende consequenties hebben. De situatie is nu niet dezelfde als voorheen. Onze partij bevindt zich in het centrum van de macht.'

Bouterse wil een einde aan de juridische patstelling rond zijn persoon, zo blijkt. De oud-legerleider wordt door de Nederlandse justitie beschuldigd van betrokkenheid bij de drugshandel, maar bewijzen daarvoor komen niet op tafel. Nu zijn partij in de regering zit, moet het daarmee afgelopen zijn.

Als er vertraging is in de afhandeling van verzoeken om rechtshulp, zo maakt hij duidelijk, ligt dat niet aan de oud-bevelhebber. Desgewenst wil hij in Nederland persoonlijk getuigen, in welke zaak dan ook. 'Als men mij wil horen, heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik wil daar gaan praten, anytime, anyplace, anywhere.'

Hoewel Bouterse in de huidige Surinaamse regering geen functie bekleedt, blijkt hij zich wel degelijk als deel van de ministersploeg te beschouwen. Hij is 'uiteraard' niet bang dat hij in Nederland zal worden gearresteerd. 'Wij arresteren de heer Van Mierlo toch ook niet?

Het doel van het bezoek van de Nederlandse advocaten is op dat moment al enigszins uit beeld verdwenen. Van der Spoel en Van Dijk zijn op eigen initiatief en op kosten van hun Rotterdamse cliënten naar Suriname gereisd om ontlastend materiaal te verzamelen voor de behandeling van hun zaak in hoger beroep, op 11 november.

Eigenlijk zou het een oficiële missie geweest moeten zijn, in samenwerking met de rechter-commissaris en de Surinaamse autoriteiten. Maar omdat de rechtshulpverzoeken van Nederland aan Suriname tot dusver niet in behandeling zijn genomen, is het officiële verhoor van vijftien Surinamers in deze zaak uitgebleven.

Kobus L. en zijn boekhouder zitten vast vanwege de 357 kilo cocaïne die ze met een scheepslading Surinaamse boomstammen naar Nederland hebben gesmokkeld. Van die verscheping zouden ze niets hebben geweten, beweren ze. Een voormalige lijfwacht van Kobus L., die als kroongetuige optrad en vervolgens werd geliquideerd, heeft echter belastende verklaringen tegen het tweetal afgelegd.

Bouterse speelde in die zaak geen directe rol. Volgens de lijfwacht hebben ambtenaren van het Surinaamse ministerie van Bosbouw, leden van het junglecommando en het leger meegewerkt aan de drugslijn. De getuige beweerde ook dat de veroordeelde Kobus op een feestje bij Bouterse thuis zou zijn geweest.

Nu Bouterse heeft gezegd Kobus L. nooit gezien en nooit gekend te hebben, werpt dat volgens de raadslieden een nieuw licht op de kroongetuige. Die is, zo constateerden Van der Spoel en Van Dijk maandagmiddag tevreden, nu onbetrouwbaar gebleken. Hun missie is daarom geslaagd, vinden ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.