Ondervoede scharminkels in een natte wei

De rechter gaat over haar nek van de foto's van de koeien die veehandelaar Piet in zijn kletsnatte wei liet kreperen....

'WORSTKOEIEN' is het eufemisme dat veehandelaar Piet gebruikt voor de scharminkels die lagen te kreperen in zijn weiland in Ransdorp, een tot de gemeente Amsterdam behorend gehucht aan de rand van Waterland. Piet (38) is een grote, gezonde, weldoorvoede kerel. Zijn vee was het tegendeel: ondervoed, sterk vermagerd en ziek.

Piet staat terecht voor de Amsterdamse politierechter wegens overtreding van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Hem wordt verweten pijn en letsel te hebben veroorzaakt en de dieren verzorging te hebben onthouden. Een van zijn vier koeien leed aan parasitaire infecties in maag en darmen en was stervende toen de politie de dierenarts erop had afgestuurd. Die kon niets anders doen dan het 'euthanaseren'. De drie andere runderen waren er ook slecht aan toe.

De overtreding werd al in november 2000 geconstateerd. Om Piets geheugen wat op de frissen, laat de rechter hem foto's zien van de verwaarloosde dieren. Hij weerspreekt de opmerking van de rechter dat 'er geen spriet gras te eten was'. 'Nou, ik zie toch nog heel wat groen', zegt Piet. En: 'Ja, nat was het er. In Waterland is het altijd nat. Ik had geen keuze, waar ik ze ook legde was het nat en ze trappen alles naar China toe. Ik had geen huisvesting om ze droog weg te zetten.

Piet doet het houden van runderen er maar zo'n beetje bij, naast zijn werk als hovenier. De veearts noemde hem 'een niet-professionele agrariër, een hobbyboer of burger'. Per jaar verhandelt hij zo'n vijftig stuks slachtvee. Piet: 'Dit waren de laatste vier die ik had. Ze waren al vrij schraal toen ik ze kocht, echt worstkoeien. Niet geschikt voor normale consumptie. Vooral het beest dat afgemaakt is, was slecht, de drie andere heb ik verkocht in Purmerend. Met verlies, ze wilden niet groeien.'

'Het is afzichtelijk', zegt de politierechter bij het bekijken van de foto's. 'Als je die beesten zo ziet, moet het toch door je hart gaan.' Piet bevestigt dit. 'Maar in al die jaren dat ik koeien houd, honderden koeien, was dit de eerste dooie koe. Meestal heb ik dikbillen. Deze waren toevallig erg moeilijk', voert hij aan.

De officier van justitie stelt vast dat de verdachte zich op alle mogelijke manieren probeert te verontschuldigen. 'Is het dan normaal dat die beesten uithongeren en wormen hebben in hun maag en darmen?' 'Nee,' geeft Piet toe, 'uitzonderlijk'. Hij zegt dat hij ze medicijnen heeft gegeven voor een ontwormingskuur, 'maar bij die uitgemergelde was het niet aangeslagen'.

In haar requisitoir houdt de officier Piet voor dat hem voorwaardelijk opzet wordt verweten. 'U had wellicht niet de bedoeling de beesten te laten lijden, maar als u zo nalatig bent, kunt u op uw vingers natellen dat u ze letsel toebrengt. U heeft uw verantwoordelijkheid verwaarloosd. U beschouwde de koeien puur als handelswaar . U moet ervoor zorgen dat dieren het prettig hebben.' Zij eist een geldboete van 900 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. 'Een vrij hoge straf', luidt de reactie van Piet . 'Ik heb al zo veel schade. Opzettelijk doe je zoiets niet. Het was geen reclame. 't Heb gewoon niet meegezeten, 't is gebeurd.'

Ook de politierechter legt Piet uit dat juristen spreken over 'voorwaardelijk opzet' in een geval als dit waarin sprake is van onvoldoende verzorging geven aan de koeien. 'Een van de dieren was stervende, maar u heeft er geen veearts bijgehaald. U had maling aan haar lot. Vergelijk het maar met iemand die een piano naar beneden gooit, zonder eerst te kijken of er iemand loopt.'

Zij veroordeelt Piet tot achthonderd euro, waarvan de helft voorwaardelijk. 'Je gaat ervan over je nek, van die foto's', wrijft ze hem nog eens in. 'Ja, dat is zo', beaamt de veehandelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden