ONDERTUSSEN IN...

KRAGUJEVAC Een als kerstman verkleede Servische acteur is gecrashed, nadat de propellors van zijn helikopter electriciteitsdraden hadden geraakt. De heli naderde een plein in het stadje Kragujevac, waar duizend schoolkinderen de kerstman opwachtten....

SAN FRANSISCO De Amerikaan Thomas Forsythe mag toch foto's maken van naakte Barbiepoppen. De fabrikant van de poppen, Mattel, wil het de kunstenaar via de rechter verbieden nog langer naaktfoto's van Barbie tentoon te stellen. Maar de rechter heeft nu bepaald dat de activiteiten van Forsythe vallen onder het recht van vrije meningsuiting. In de fotoserie Food Chain Barbie laat de kunstenaar Barbies zien die worden bedreigd door ouderwetse keukenmachines. In een andere serie worden in tortilla's gewikkelde Barbies getoond in een ingeschakelde oven. Volgens de kunstenaar zijn de foto's een commentaar op de vrouwelijke schoonheidscultus.

KENDAL In een recreatiepark in de Javaanse plaats Kendal is een python van vijftien meter tentoongesteld. Volgens de eigenaar, slangenhandelaar Imam Darmanto, is zijn slang de grootste levende python in gevangenschap. Vorig jaar werd de reuzenpython doorsnee 85 centimeter, 447 kilo zwaar gevangen door een Sumatraanse stam. Het duurde lang voor handelaar Darmanto met het dier aan de haal kon gaan. De Kubu-stam, bij wie de slang liefdevol werd verzorgd, zag de python als leider. Uiteindelijk moest het Indonesische ministerie van Toerisme er aan te pas komen om de slang los te weken van de Kubu's, en te overhandigen aan handelaar Darmanto. Inmiddels verwelkomt het door de overheid uitgebaatte pretpark dagelijks drie keer zoveel bezoekers.

DORDRECHT De politie is op zoek naar een onbekend aantal vandalen, dat de afgelopen week een paar Dordtse toiletpotten heeft opgeblazen. De vandalen lieten op verschillende plaatsen benzine in de riolering lopen. Daarna gooiden zij vuurwerk in de afvoerputten, waardoor enorme explosies ontstonden. Bij een aantal huizen spoot het water omhoog uit het porcelein. Een aantal potten knalde uit elkaar. De brandweer is lang bezig geweest de riolering na te spoelen om de benzinelucht weg te krijgen. De politie heeft getroffen families aanbevolen aangifte te doen van vernieling.

BUDAPEST De Hongaarse douane heeft in een Roemeense bus duizend dode vogeltjes in kratten aangetroffen. De vogeltjes, voornamelijk leeuweriken, waren vermoedelijk op weg naar Italiwaar enkele restaurants ze serveren tegen exorbitant hoge prijzen. Sommige Italianen vinden leeuwerik een delicatesse. De douane heeft de vrouw aangehouden die de kratten leeuwerik als bagage had ingeladen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden