ONDERTUSSEN IN ...

COLOMBO De Sri-Lankaanse hoofdstad Colombo wordt geteisterd door circa 500 duizend kraaien. Ze verjagen andere vogelsoorten, vallen huisdieren aan en bezorgen ook mensen een hoop overlast....

LESBOS Op het Griekse eiland Lesbos is een Noorse taallerares door de politie aangehouden omdat ze op een niet-geregistreerde fiets reed. Volgens de Griekse verkeerswet moeten alle fietsen geregistreerd worden. Toen de lerares tien jaar geleden verhuisde naar Lesbos, werd haar verzoek om een fietsvergunning geweigerd omdat ze geen aankoopbonnetje kon tonen. De plaatselijke media melden niettemin dat er in de afgelopen twintig jaar geen fietsvergunning is uitgegeven. In juni kwam de plaatselijke politie ook al in het nieuws toen een 12-jarig Grieks meisje werd aangeklaagd. Zij reed op een niet-geregistreerde fiets toen ze werd aangereden door een bus.

KRASZEWICE Een vrouw die in de Verenigde Staten een fortuin had vergaard met handel in onroerend goed, heeft een miljoen dollar nagelaten aan haar geboortedorp Kraszewice in Polen. Na meer dan vijftig jaar in het buitenland te hebben gewoond, keerde de vrouw eind jaren tachtig terug naar haar geboortedorp. Nadat ze in januari op 82-jarige leeftijd was overleden, bleek dat ze een groot deel van haar fortuin voor het dorp had bestemd. Van het geld zullen een school en een zuiverings- en afvalverwerkingsinstallatie worden gebouwd.

VICTORIA Een inwoonster van het Canadese Victoria heeft bij de bibliotheek een boek ingeleverd dat 82 jaar eerder had moeten worden teruggebracht. De vrouw vond het boek tijdens de grote schoonmaak. Op het bibliotheekkaartje van het boek prijkt een onbekende naam, vermoedelijk van een vorige huisbewoner van de vrouw. De boete, die inmiddels is opgelopen tot bijna tienduizend gulden, zal niet op de vrouw worden verhaald. De bibliotheek zal geen zoektocht naar de lener instellen.

BOEKAREST In de Roemeense hoofdstad Boekarest is de overlast van wilde, agressieve straathonden zo groot dat veel mensen zich hebben gewapend met een apparaat dat ultrasone geluiden uitzendt. De stralen moeten bijtgrage honden op een veilige afstand houden. Het nieuwe ultrasone wapen is voor de meeste inwoners echter een te grote aanslag op de portemonnee. Het apparaat kost 175 gulden, een gemiddeld half maandsalaris in Boekarest.

SAN FRANCISCO Een rechter in San Francisco heeft een officiële waarschuwing gekregen voor zijn grove taalgebruik. Voor een voogdijzaak had de rechter via email een advocaat laten weten te willen afzien van de hoorzitting. 'Barst maar met die vader en laten we die hoorzitting vergeten. Overigens, dit bericht zal over vijf seconden in het niets verdwijnen', las de advocaat tot zijn ontzetting op zijn computerscherm. Toen hij de rechter het bericht stuurde dat hij daarop onmogelijk kon antwoorden, noemde de rechter hem via email een 'lafaard'.

PLETTENBURG BAY Een haai die een vader en zijn zoon voor de kust van Plettenburg Bay in Zuid-Afrika heeft aangevallen, moest dat zelf met de dood moeten bekopen.

De jongen was samen met zijn vader aan het surfen toen het roofdier plotseling in zijn rechterbeen beet. De vader aarzelde geen moment en nam de bijna anderhalve meter lange haai in een houdgreep. De vader wist de haai uit het water te slepen en op het strand te gooien. De vader en de zoon hielden beiden tientallen hechtingen aan de aanval over. De haai wordt ontleed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden