Ondertussen in Trumpland

22:00 - In The Presidents Pub op South Main Street is het vechten om een zitplek. Achterin de zaak speelt een meisje met een muts en een gitaar countryliedjes van het kaliber 'Jij reed met je tractor over mijn hart', maar daar luistert niemand naar.

Aanhangers van Donald Trump op Pennsylvania Avenue bij het witte huis in Washington, DC.Beeld epa

Alle ogen zijn gericht op de vier breedbeeldschermen boven de bar, waarop normaal gesproken alleen wedstrijden van de Pittsburgh Steelers worden vertoond, maar nu allerlei serieuze hoofden met serieuze cijfer strooien. Een serveerster, gekleed in een trui met sterren en strepen, beent met een leeg dienblad heen en weer. 'Ik hóu het niet meer,' zegt ze.

De stembureaus in Washington (Pennsylvania) zijn inmiddels twee uur dicht en Donald Trump ligt al in vier swingstates voor. 'Ik zet er honderd dollar op dat hij wint,' roept een oudere meneer met een Trump-petje op. 'En anders verhuis ik naar Canada.' Aan een tafeltje in de hoek zit een andere man ontzettend zijn gezicht in de plooi te houden. Het is Scott Putnam, de burgemeester van Washington. Een democraat. 'Ja, het belooft een interessante avond te worden,' zegt hij. Een kwartier later verlaat hij het café.

Meer lezen?

Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. In dit liveblog leest u het laatste nieuws.

De witte proteststem heeft toch luider geklonken dan de opiniepeilers dachten te horen. Het is de vraag of president Trump er echt naar gaat luisteren. Lees hier de analyse van Volkskrant-correspondent Michael Persson.

23:15 -

In Hungry José's stijgt gejuich op. Zeg maar rustig: gebrul. Het publiek in de ruigste kroeg van Washington is al behoorlijk aan zijn theewater, en zojuist is bekend geworden dat Trump ook de cruciale swingstate Florida heeft veroverd. 'Fuck yeah!', schreeuwt een jongen met twee dikke ringen in zijn oorlellen. 'Dan hebben we fucking gewonnen!' Hij bestelt een fles Trump-champagne, en schenkt voor iedereen een klein beetje in een plastic bekertje. Niet veel later krijgt de jongen hevige ruzie met een meisje met wit geverfd haar. 'Die ouwe van jou heeft op Clinton gestemd', tiert hij. 'De volgende keer dat ik hem zie, sla ik hem boven op zijn bek!'

02:00 -

In stripclub Jill's, langs de snelweg naar West-Virginna, smijten breedgeschouderde truckers met dollars alsof ze Donald Trump zelf zijn. Op het podium hangt een meisje, dat zo op het oog nog niet zo heel lang geleden de stemgerechtigde leeftijd bereikte, ondersteboven in een paal. Deze middag nog had de stripclub, opgetrokken uit panterprint en spiegelglas, een opvallend vaderlandslievend bericht op Facebook geplaatst waarin de cliëntèle werd opgeroepen toch vooral te gaan stemmen. De truckers kunnen het laatste nieuws nog steeds niet geloven: Trump president van Amerika, dat vraagt om bier. En nóg meer bier. Als vlak voor sluitingstijd een blondine in een blauwe bikini het podium opstapt, klinkt er vanachter uit de club: 'Hillary, laat je tieten zien!' En dan, vanuit een andere hoek: 'Grab her by the pussy!'

Beeld anp

04:00 -

In het casino aan de Racetrack Road staan drieduizend fruitmachines hysterisch te knipperen. Dat doen ze vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Ook op dit nachtelijk uur zitten honderden mannen en vrouwen gefixeerd naar kersen en citroenen te staren. Een van hen is Carla. Ze is 62 jaar. Driftig trekkend aan een filtersigaret, laat ze het ene na het andere muntje in de gleuf zakken. Vorige maand is ze haar baan kwijtgeraakt als cassière bij Walmart. Sindsdien lukt het haar nauwelijks om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar toen ze net hoorde dat Trump de nieuwe baas van het land wordt, van de wereld zelfs, kreeg ze toch weer een beetje hoop. 'Alles is nu mogelijk,' zegt Carla, en werpt nog een muntje in de gleuf.

08:30 -

In de kantine van Washington and Jefferson College zitten vier studenten met een bleek gezicht en rode ogen achter een grote kop koffie. Ze zijn de hele nacht opgebleven om naar de uitslagen te kijken. En ze kunnen er niet over uit. Dat Trump in Washington County 60 procent van de stemmen zou binnenhalen, viel te verwachten. Dat ook de rest van Pennsylvania rood kleurde, nou vooruit. Maar dit? Nee, dit hadden ze echt niet verwacht. 'Ik vind het zo, zo erg,' zegt een meisje. 'Wat moet de wereld nou van ons denken?' De anderen kijken haar aan en zeggen niets.

Beeld anp

10:00 -

In wapenwinkel Pittsburgh Tactical, net over de rand van Washington County, is eigenaar Erik Lowry in opperbeste stemming. Door de overwinning van Donald Trump zegevieren ook mensen zoals hij: felle verdedigers van het second amendment. Als het aan The Donald ligt, en dat ligt het, zal de wapenverkoop voorlopig niet aan banden worden gelegd. Lowry voorziet in zijn winkel in alle denkbare pistolen en automatische geweren, en zelfs in explosieven die door de FBI als levensgevaarlijk worden beschouwd.

Drie jaar geleden verlootte hij op Facebook nog een AR-15 - hetzelfde wapen waarmee een half jaar eerder twaalf mensen waren doodgeschoten in een bioscoop in Aurora. Die actie, zei Lowry toen, moest worden opgevat als een protest tegen de aanhoudende war on guns van Barack Obama. De afgelopen weken waarschuwde hij op Facebook herhaaldelijk tegen alles wat liberaal, en dus niet goed bij zijn hoofd, was. Op het reclamebord voor zijn deur schreef hij de dreigende woorden: 'Hillary is coming.' Maar dat bord kan vandaag worden gewist. Amerika heeft besloten en Lowry haalt opgelucht adem. 'Het land is gered.'

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden