Ondertussen in Haarlem

Zondag brandde in Haarlem de Koningkerk af. Drie brandweerlieden kwamen om het leven toen de vuurzee zich plotseling verspreidde en een muur instortte....

Ik zou er waarschijnlijk niet bij hebben stilgestaan als het in Apeldoorn of Tilburg was gebeurd, maar toevallig bevindt mijn huis zich, hemelsbreed gezien, op minder dan een kilometer afstand van de Koningkerk. Van het drama hebben we helemaal niets gemerkt. Geen rook gezien, geen brandlucht geroken, geen sirenes gehoord, niets. Terwijl de kerk in lichterlaaie stond, zaten we gebiologeerd te kijken naar de grote oorlogsbrand in Irak.

Zo staan de zaken er dus voor: van de inspanningen van de Haarlemse brandweer een paar straten verderop heb ik geen flauw benul, maar ik weet exact tot welke zandheuvel in de Iraakse woestijn het Zevende Cavalerie-regiment van het Amerikaanse leger is opgerukt.

Of is die kennis toch minder exact dan de rechtstreekse verslaggeving vanaf het slagveld suggereert? Gisteren was er weer volop reden voor scepsis over diverse frontberichten.

Het begon met de melding dat Amerikaanse troepen in een fabriek bij Najaf een grote hoeveelheid chemische wapens hadden aangetroffen. Dat zou natuurlijk een spectaculaire vondst zijn, die sterk zou bijdragen aan de legitimatie van de militaire interventie. Maar het bericht was afkomstig van Fox News, de Amerikaanse nieuwszender die de politieke agenda van de regering-Bush een warm hart toedraagt. Dat had het NOS Journaal er wel even bij mogen zeggen.

Van Iraakse kant werden we getracteerd op een boer die met een eenvoudig jachtgeweer een Apache-helikopter zou hebben neergehaald. Wapenexpert Ko Colijn wilde de mogelijkheid niet helemaal uitsluiten, maar achtte het toch waarschijnlijker dat de helikopter door een mechanisch defect gedwongen was te landen. Intussen vierde de Iraakse televisie de triomf van de boerenslimheid met dezelfde feestelijke klanken die eerder de beelden van de gedode Amerikaanse soldaten begeleidden.

En dan was er de toespraak van Saddam Hussein. Was deze tamelijk monter ogende spreker wel dezelfde als de bebrilde en onvaste man die afgelopen donderdag voor de camera verscheen? En waarom prees hij nu juist de Iraakse marine, die amper in actie is gekomen?

Saddams toespraak was van tevoren aangekondigd als een historische rede. Wat er historisch was aan de vertrouwde loftuitingen aan het heldhaftige, door Allah gezegende volk van Irak , viel Clairy Polak niet direct op. Gelukkig was Midden-Oosten-expert Bertus Hendriks paraat om haar een handje te helpen: 'Arabische leiders houden alleen maar historische toespraken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden