Onderscheid kinderopvang en peuterspeelzaal op de schop

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) komt na de zomer met een plan voor de samenvoeging van de kinderopvang en de peuterspeelzalen. Ongeacht of ouders werken of niet, zouden zij voor alle peuters van 2,5 tot 4 jaar recht krijgen op kinderopvangtoeslag voor twee dagdelen opvang per week in een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ROSA VEENSTRA

AMSTERDAM - Alleen werkende ouders kunnen tot nog toe aanspraak maken op kinderopvangtoeslag voor opvang in een kinderdagverblijf. Doelgroepkinderen (kinderen met een taalachterstand) hebben recht op opvang in een peuterspeelzaal, voor minimaal tien uur of vier dagdelen per week.

Boven op het aanbod van twee dagdelen behouden werkende ouders volgens het plan het recht op kinderopvangtoeslag op basis van het aantal gewerkte uren. Doelgroepkinderen blijven recht houden op minstens tien uur opvang per week. De gelijkstelling van de financiering van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven moet ertoe leiden dat kinderen met verschillende achtergronden meer in dezelfde voorzieningen terechtkomen.

Hoe het plan gefinancierd moet worden, is nog onduidelijk. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurde vorige week een brandbrief naar minister Asscher. De VNG zegt dat de uitbreiding van de toeslagregeling uit het budget van gemeenten voor peuterspeelzalen moet komen. Zij vreest dat de aansluiting van kinderopvang en basisonderwijs in het gedrang komt, omdat gemeenten hun regisserende rol zouden verliezen. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken noemt de brief prematuur, omdat er nog gesproken wordt over de plannen.

De branche reageert positief. 'Dit is het begin van de erkenning dat kinderopvang een pedagogische voorziening is en niet slechts een arbeidsinstrument', zegt Kinderopvangfonds-voorzitter Gijs van Rozendaal.

Ouderbelangenvereniging Boink zegt blij te zijn met het voornemen voor een peutervoorziening. 'Goede kinderopvang is een recht', zegt voorzitter Gjalt Jellesma. 'Ongeacht of kinderen tot een bepaalde doelgroep behoren en of hun ouders werken of niet.' Jellesma wil de regie van de plannen wel bij de gemeenten, maar niet de uitvoering. 'Wat als een gemeente er niets van bakt? Er zijn vierhonderd gemeenten en je wil niet evenveel verschillende kwaliteiten opvang als er gemeenten zijn.'

Ook brancheorganisatie MOgroep verwelkomt de plannen. Voorzitter Marijke Vos pleit wel voor een simpel systeem voor ouders. 'Het systeem voor kinderopvang moet laagdrempelig zijn. Ouders moeten niet afgeschrikt worden door ingewikkelde procedures voor toeslagen.'

Als het plan doorgaat, moeten peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Ze moeten vergelijkbaar zijn met het huidige niveau van de Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) in de 37 grootste gemeenten. Nu is het zo dat VVE voornamelijk bedoeld is voor peuters met een taalachterstand.

Om het niveau van de opvang omhoog te krijgen, moet volgens het plan ook het taalniveau van de pedagogisch medewerkers omhoog. Daarnaast moeten er meer pedagogisch medewerkers met een hbo-opleiding komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden