‘Onderscheid in titels hbo en universiteit moet weg’

Het strikte onderscheid in titulatuur tussen universitair afgestudeerden en hbo-opgeleiden moet verdwijnen. Dit betekent dat hbo-opleidingen met veel aandacht voor toegepast onderzoek hun studenten in de toekomst de titels bachelor of Arts of bachelor of Science mogen geven....

Van onze verslaggever

Dit adviseert een internationaal samengestelde commissie aan staatssecretaris Rutte van Onderwijs. Het strikte onderscheid tussen hoger beroepsonderwijs en academisch onderwijs veroorzaakt in het buitenland vaak onduidelijkheid over de precieze graad die Nederlanders hebben behaald. Een nieuw gradenstelsel moet meer helderheid bieden.

De hogescholen leiden nu in principe beroepsgerichte bachelors op die meteen de arbeidsmarkt op kunnen. De universitaire studies bestaan overwegend uit een driejarige wetenschappelijke bachelorfase, gevolgd door een masterfase van één of twee jaar. Alleen universitair afgestudeerden mochten tot nu toe de toevoegingen Arts of Science bij hun titel gebruiken.

Het onderscheid tussen hogescholen en universiteiten is langzaam aan het vervagen. Een groeiend aantal opleidingen is deels onderzoeksgericht en deels beroepsgericht. Hoewel er in Nederland nu nog weinig hbo-opleidingen zijn die zich in hoofdzaak op onderzoek richten, voorspelt de commissie dat dit in de toekomst verandert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden