Onderschat de Heer niet: God maakt zich niet druk over wat gluten

De ingezonden brieven van dinsdag 11 juli.

Pas op: deze hostie bevat gluten. Beeld anp

Brief van de dag: God maakt zich niet druk over wat gluten

Een wezenlijk onderdeel van de rooms-katholieke eredienst is de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus, de 'transsubstantiatie'. Bij het te communie gaan nemen de gelovigen in de vorm van een hostie het lichaam van Christus tot zich.

In de orthodoxe uitleg is dit letterlijk te nemen, meer vrijzinnigen geven een symbolische duiding. Maar hoe dan ook, dit is een belangrijk onderdeel van de geloofsbeleving. De Volkskrant van 10 juli meldt dat het Vaticaan er in een brief aan de bisschoppen op heeft gewezen dat glutenvrije hosties uit den boze zijn. Er is precies voorgeschreven waaruit een hostie moet bestaan. In geval van glutenallergie is wat minder gluten toegestaan, maar helemaal glutenvrij gaat de kerkleiding te ver.

Kennelijk wordt door de prelaten het vermogen van Onze Lieve Heer om zich aan de gelovigen te geven niet al te hoog geacht. Brood kan alleen in zijn lichaam veranderen als er gluten in zit, zonder dat lukt het Hem kennelijk niet. Een opvatting die zeer pijnlijk is voor trouwe gelovigen die echt niet tegen gluten kunnen, maar die vooral blijk geeft van bijzonder weinig vertrouwen in Gods liefdevolle vermogens. Deze onderschatting van de Heer is in mijn ogen regelrechte godslastering.

Roel van Gurp
, Tilburg

Dag post

Als antwoord op de postmarkt die steeds verder in de verdrukking komt (Ten Eerste, 10 juli), heeft Kamp het idee gevat om het aantal bezorgdagen nog verder te verminderen en het tarief voor postzegels nog verder te verhogen. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig en zit je over een paar jaar nog verder in de verdrukking.

J. Luijendijk, Schiedam

Ha, de post

Een vakantiekaart of een handgeschreven brief in je brievenbus vinden. Dat maakt je dag al meteen goed.

Minnie Schouten, Abcoude

Roomse gluten

Met zorg vernam ik dat de paus een glutenvrije hostie niet toestaat.

Zou dit de opmaat kunnen inhouden naar een nieuw schisma: 'de contra-gluteranen'?

Frans van Dillen, Winterswijk

Van vreemde gluten vrij

Het brood brekend, sprak de diaken tot de coeliaken: 'Neemt en eet hiervan, gij allen, behalve als je coeliakie hebt, want dan word je er ziek van.' Misschien moeten sommige katholieken zich ook maar afscheiden: Katholieke Kerk (gluten)Vrijgemaakt.

Erik Mulder, Enschede

Tonnen per jaar

De column van Aleid Truijens (Ten Eerste, 10 juli) over jaloezie en rijkdom is een hart onder de riem voor mensen die ook keihard werken, nooit klagen, geen dag verzuimen en toch geen tonnen per jaar verdienen. Sterker nog, geen flitscarrière als omhooggevallen wonderkind met hulp van handige vriendjes hebben.

Misschien zelfs meer interesse in de inhoud en kwaliteit van het leven hebben en minder in futloos succes, een vette bankrekening en macht. Ja mensen, dit komt echt voor. In het onderwijs, de zorg en de kunsten bijvoorbeeld. Maar ja, dat zijn allemaal losers uiteraard?

Marc Lez, Zoetermeer

Vrouw en fiets

Tom Dumoulin wint de Giro en op de voorpagina van de Volkskrant verschijnt een mooie grote foto. Anna van der Breggen wint de Giro en komt er zeer bekaaid af met een minuscuul fotootje verderop in de krant. Op de voorpagina van het sportkatern wel een grote foto van de saaiste Tourrenner Chris Froome, wat een onbegrijpelijke keuze. Maak het goed, redactie, en plaats een mooie plaat van de beste wielrenster van de Giro, Nederland en de wereld - op het formaat dat recht doet aan haar prestaties: groot.

Richard Boddeus, Kampen

Schadevergoeding offerfeest

De school die een schadevergoeding van 500 euro moet betalen omdat twee meisjes niet op een schoolfoto konden vanwege het offerfeest (Volkskrant.nl, 10 juli) moet in hoger beroep gaan. Het is geen officiële Nederlandse feestdag, dus de rechter heeft een verkeerde beslissing genomen. Dat heeft niets met discriminatie te maken. Tevens waren de kinderen op die dag leerplichtig. Dat is nu eenmaal de huidige wet

Ricardo van Soest, Veenendaal

Allemaal rijker

Ik erger me al jaren aan de opmerking dat topmensen in het bedrijfsleven schaars zijn. De bazen van bedrijven hebben hoge salarissen, dreigen met het verplaatsen van hun bedrijf naar andere landen als ze in hun inkomsten beperkt worden, of willen zich niet in een land vestigen waar hun bonussen beperkt worden.

Waarom pakken we niet eens door? Misschien dat het even nadelig is voor de economie, maar het zal alleen maar positief werken als we ervoor zorgen dat elke werknemer in een bedrijf, van hoog tot laag, procentueel dezelfde loonsverhoging (of eventueel -verlaging) en bonus krijgt. Want iedereen draagt op zijn manier bij aan het reilen en zeilen van een bedrijf.

P.J. Berends, Zwolle

In het zonnetje

Wat je dierbaar is, zie je soms over het hoofd, citeert de hoofdredacteur een aloude wijsheid (Opinie, 8 juli). Terecht zet hij columnisten Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing in het zonnetje nu ze op vakantie gaan. Maar, zo belooft hij ook, er zijn goede vervangers. Mag ik daar een ander aan toevoegen die ook met welverdiende vakantie gaat: Jos Collignon. Hij levert al 37 jaar lang, driemaal per week een cartoon af van een onwaarschijnlijk hoog niveau en voor hem bestaat geen gelijkwaardige vervanger.

Job de Haan, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden