Onderonsjes tot in de partytent

VAN ONZE VERSLAGGEVER

DEN HAAG - Het is vier uur 's middags als de bondsvoorzitters van de negentien FNV-bonden perscentrum Nieuwspoort binnenkomen. De meesten rechtstreeks van het Malieveld, waar nog eensgezind tegen de bezuinigingen van het kabinet is betoogd.

In een zelfde harmonie verlopen de eerste gesprekken en unanieme stemming over het 'loonbod' dat de vakcentrale traditiegetrouw de dag voor Prinsjesdag presenteert. Daarna was het gedaan met de eensgezindheid.

De twee kampen waarin het pensioenakkoord de vakbond de afgelopen maanden heeft gespleten, hebben weliswaar allebei een oplossing om die avond toch nog tot overeenstemming te kunnen komen. Maar die zijn onverenigbaar.

Abvakabo en Bondgenoten willen een stemming over het akkoord opschorten. 'Minister Kamp heeft een aantal toezeggingen gedaan, maar die moeten nog concreet worden uitgewerkt. In die tijd zouden we kunnen kijken of ook onze bezwaren tegen het pensioenakkoord nog zouden kunnen worden weggenomen', zegt Henk van der Kolk van Bondgenoten.

Jongerius wil nu een beslissing en heeft een verklaring voorbereid waarin wordt gezegd dat er een politieke werkelijkheid is waardoor een sterk verdeelde vakbond toch instemt met het akkoord. Daarnaast moet er een commissie komen die de interne democratie bij de vakbond onder de loep neemt.

Vier keer wordt er die avond geschorst, twee keer door Jongerius en haar bestuursleden en twee keer door de grote bonden. Er wordt overlegd met 'lagere' bondsbestuurders die gedurende de vergadering komen binnendruppelen . Van der Kolk staat vroeg op de avond ruim een kwartier met Corrie van Brenk van Abvakabo te beraadslagen in de partytent die al was opgezet voor de Prinsjesdagborrel die de werkgeversorganisatie VNO-NCW vandaag geeft.

Bondgenoten en Abvakabo voelen zich ernstig gepasseerd als Jongerius het akkoord toch in stemming brengt en er, ondanks de tegenstem van FNV Sport en Nautilus, een 'ja' komt. Van der Kolk: 'Wij vertegenwoordigen meer dan de helft van de leden, toen moesten wij wel ons vertrouwen in Jongerius opzeggen.'

Bij de laatste schorsing hebben 'Corrie en Henk' het vertrouwen in Jongerius al opgezegd. Toch gaat de vergadering verder: 'We wilden allebei niet naar buiten komen met de mededeling: het akkoord is er en de twee grootste bonden zijn nog steeds tegen', zegt Van der Kolk.

Jongerius: 'Het is geen kluitje in het riet. Maar een serieuze aanzet tot een ingrijpende hervorming van de organisatie en de omgangsvormen van de vakbond.'

Ondanks de harde woorden, verliep de vergadering minder chagrijnig dan vorig week', zegt Van der Kolk. 'We hebben elkaar recht aangekeken. En dit is de uitkomst.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden