Ondernemingskamer schorst ADO-eigenaar Wang

De Chinees Wang Hui is geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. De aandelen in de voetbalclub van het Chinese bedrijf United Vansen Sports (UVS) zijn tijdelijk ondergebracht bij een onafhankelijke partij. Dat heeft de Ondernemingskamer maandag besloten. Ook moet er een onderzoek komen naar de gang van zaken bij ADO sinds de overname door UVS in januari 2015.

Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, verlaat na een aandeelhoudersvergadering het Kyocera stadion, 10 maart 2016. Beeld anp
Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, verlaat na een aandeelhoudersvergadering het Kyocera stadion, 10 maart 2016.Beeld anp

Een door de Ondernemingskamer aangestelde voorzitter van de raad van commissarissen moet erop toezien dat de commissarissen en het bestuur van de eredivisieclub weer gaan functioneren. Deze tijdelijke voorzitter, Ben Knüppe, deed eerder onderzoek naar de financiën bij FC Twente. Wang blijft wel aan als commissaris.

De voetbalclub uit Den Haag verkeert in acute financiële nood doordat Wang en zijn bedrijf United Vansen al maanden weigeren de miljoenen over te maken die wel beloofd zijn. Door de geldnood heeft ADO inmiddels een boete van de KNVB gekregen en staat het onder verscherpt toezicht. De club vreest haar licentie te verliezen als er niet snel een oplossing komt. De Chinese aandeelhouder weigert het geld over te maken omdat het meer bestuurlijke invloed bij ADO wil.

Het bestuur van de voetbalclub had de zaak aangespannen en de Ondernemingskamer vorige week verzocht Wang te schorsen als commissaris en de macht van het bedrijf UVS in te perken.

ADO heeft vanwege het uitblijven van de betaling ook een kort geding tegen United Vansen aangespannen dat op 28 december dient. De zaak bij de Ondernemingskamer diende niet over de vraag of United Vansen dit geld moet betalen. Toch stelde de voorzitter van de Ondernemingskamer wel vast dat de afspraak over de betaling van 3,7 miljoen euro 'deugdelijk zijn vastgelegd'.

Met steeds 'wisselende' standpunten weigert UVS echter dit te betalen. 'Het is begrijpelijk dat hierdoor een verlies van vertrouwen' is ontstaan en dat dit 'heeft bijgedragen aan het gebrekkige functioneren van de raad van commissarissen en de algemene vergadering van aandeelhouders', aldus de Ondernemingskamer.

'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'

De Ondernemingskamer schorst eigenaar Wang Hui bij ADO Den Haag. In januari interviewde onze correspondent hem. Lees het stuk terug. (+)

Door de voortdurende conflicten tussen ADO en Wang dreigt het eerste huwelijk tussen een Europese voetbalbalclub en een Chinese eigenaar op een volstrekte mislukking uit te lopen. Kapotgegaan door verkeerde verwachtingen, miscommunicatie, culturele verschillen en financiële belangen. Zo wilde ADO twee nieuwe, Nederlandse commissarissen benoemen terwijl Wang met twee Chinezen kwam. Ook rond het aanstellen van een Chinese trainer en het kopen van een Chinese speler ontstond onenigheid. De advocaat van Wang zei vorige week tegen de Ondernemingskamer dat Wang 'wel mag betalen, maar niet bepalen'.

De Ondernemingskamer stelt vast dat door al deze perikelen er 'gegronde redenen' zijn om te twijfelen aan een 'juist beleid en een juiste gang van zaken' bij ADO. Daarom moet er een onderzoek komen naar deze problemen, waarin ook de bezwaren van UVS bekeken worden. Pas dan kan volgens de Ondernemingskamer worden vastgesteld aan wie de huidige situatie bij de club te wijten is. Dit onderzoek zal pas beginnen als de acute financiële problemen bij ADO zijn opgelost. De club moet binnen zes weken een herstelplan bij de KNVB inleveren, om verlies van de proflicentie te voorkomen. Doordat de ADO-aandelen van UVS tijdelijk in beheer zijn gegeven bij een onafhankelijke derde, heeft UVS tijdelijk ook geen stemrecht meer in de vergadering van aandeelhouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden