Ondernemerschap geen vetpot

ZOETERMEER (ANP) - Het gemiddelde besteedbare inkomen van ondernemers is tussen 2001 en 2004 flink gedaald. Zelfstandigen hielden 10 procent minder over en directeur-eigenaren van een bv zagen hun inkomen met 15 procent dalen. Hiermee zet de dalende trend die begin jaren negentig begon, zich voort.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau EIM, dat donderdag is gepubliceerd. Zelfstandigen verdienen minder dan werknemers. In 2004 bedroeg hun inkomen gemiddeld 20.400 euro, terwijl werknemers gemiddeld 22.400 euro te besteden hadden.

Over de periode 1990-2004 is het gemiddeld besteedbare inkomen van zelfstandigen en directeur-eigenaren met respectievelijk 37 en 36 procent gedaald. De ontwikkeling hangt volgens EIM samen met de opkomst van het ondernemerschap. Jaarlijks beginnen steeds meer starters een eigen bedrijf en groeit het aandeel zelfstandigen met jonge bedrijven.

Diversiteit

De diversiteit in ondernemersland wordt groter: steeds meer vrouwen, allochtonen en jongeren beginnen voor zichzelf. Deze groepen ondernemers hebben een lager dan gemiddeld inkomen. Soms komt dat doordat zij minder uur aan hun onderneming besteden.

Ook de tegenvallende economie heeft tussen 2001 en 2004 een rol gespeeld bij de daling van de inkomens. Per sector zijn de verschillen overigens groot. In de persoonlijke dienstverlening was in 2004 de winst per onderneming gemiddeld 13.700 euro. In de bouw lagen de winsten gemiddeld op 26.800 euro en in de medische sector op 55.500 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden