Ondernemers zijn vol lof over Kok en tevreden over kabinet

Nederlandse ondernemers zijn tevreden over het kabinet en geven een 6,5 als rapportcijfer. Minister-president Kok doet het in hun ogen erg goed, en dit kabinet oogst meer waardering dan het derde kabinet-Lubbers....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van de 270 aangeschreven ondernemers reageerde de helft. Premier Kok krijgt de hoogste waardering van de ondervraagden: een 7,8. Hij wordt gevolgd door de ministers Zalm van Financiën met een 7,6 en Wijers van Economische Zaken met een 7,5. Minister Borst van Volksgezondheid krijgt een 7,0.

De PvdA-ministers, behalve Kok, krijgen allemaal een onvoldoende. Minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een 5,9, Ritzen van Onderwijs een 5,5, De Boer van VROM een 5,7 en Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking een 5,1.

Voor het premierschap wordt Kok het meest geschikt geacht. Hij krijgt 53 procent van de stemmen. VVD-leider Bolkestein 14 procent, op de voet gevolgd door VVD-senator Wiegel met 13 procent. De CDA'er die het hoogst scoort voor deze functie, is oud-minister Ruding. Oud-premier Lubbers mag nog rekenen op een steun van 1 procent.

Van de ondernemers heeft 69 procent een voorkeur voor dit paarse kabinet boven het vorige CDA/PvdA-kabinet. Onder de VVD-stemmers is 73 procent paars-minded, en de helft van de CDA-ondernemers is voor dit kabinet zonder het CDA.

Het filebeleid van VVD-minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat, die persoonlijk een 6,5 krijgt, oogst zware kritiek: driekwart van de ondernemers is daarover ontevreden. Een meerderheid van 56 procent vindt dat het kabinet tekortschiet bij de vermindering van de regelgeving.

Bijna driekwart van de ondernemers is tegen een referendum, 89 procent is tegen de invoering van de kleinverbruikersheffing. Over de invoering van de Ziektewet zijn de ondernemers verdeeld.

Van de directeuren van grote bedrijven staat ruim tweederde achter een grotere financïele verantwoordelijkheid van werkgevers voor het ziekteverzuim van werknemers. Van de kleinere bedrijven is 57 procent daartegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden