Ondernemers willen subsidie voor export naar Derde Wereld behouden

Een groot aantal topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven wil dat minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) afziet van zijn plannen om een einde te maken aan de subsidieverlening voor bedrijven die in ontwikkelingslanden actief zijn....

Koenders kondigde twee maanden geleden aan dat hij paal en perk wil stellen aan de subsidieregeling Ontwikkelingsrelevante Exporttransacties (ORET). Nederlandse bedrijven die infrastructurele projecten in ontwikkelingslanden uitvoeren, kunnen hieruit geld krijgen.

Het gaat om investeringen in de infrastructuur die commercieel niet haalbaar zijn, zoals de aanschaf van patrouilleboten voor de kustwacht of het aanleggen van een kabelnetwerk. Het ontvangende land moet minimaal de helft van de kosten dragen.

Voor dit jaar heeft Koenders de regeling gemaximeerd op 119 miljoen euro, 40 miljoen minder dan in 2006. Volgend jaar wil Koenders het budget op nul zetten. Er liggen op dit moment aanvragen ter waarde van 600 miljoen euro op het ministerie.

Koenders stelt dat hij ontwikkelingsgeld wil inzetten voor echte armoedebestrijding, en ziet ORET als een ‘exportpromotiepotje’. Zijn voorganger Van Ardennne heeft de regeling in de afgelopen jaren juist uitgebreid.

In een poging Koenders op andere gedachten te brengen, hebben onder anderen René Kottman van bouwbedrijf Ballast Nedam, René Berkvens van scheepswerf Damen en Gert Dral van ingenieursbureau Grontmij hun handtekening gezet onder de oproep de subsidie in stand te houden. De voormannen van de werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen het initiatief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden