InterviewOndernemers in nood

Ondernemers in nood: ‘Niet de overheid houdt ons overeind, maar onze klanten’

De steunmaatregelen van het kabinet worden met drie maanden verlengd. De Volkskrant volgt drie ondernemers die worden geraakt door de coronacrisis. 

Berenice van Leer, zangeres, actrice. Beeld Klaas Jan van der Weij

Wie: Berenice van Leer
Wat: freelancezangeres
Waar: Amsterdam
Verloor haar volledige inkomen door geannuleerde optredens.

‘Ik begrijp wel dat zzp’ers met een goed verdienende partner straks geen aanspraak meer kunnen maken op de Tozo. Er wordt best wat misbruik van gemaakt, terwijl iemand met een partner al meer krijgt dan ik als alleenstaande. Ik krijg 1.000 euro per maand en daar moet ik echt alles van betalen. Maar ik ben blij met de hulp. Zonder had ik het niet gered.

‘Ik heb geen zin meer om niks te doen. Ik heb in de buurt al rondgevraagd of ze nog iemand nodig hebben. Bij een supermarktje en een eettentje bij mij om de hoek. Maar dat hebben ze niet. Iedereen zoekt nu werk. Natuurlijk was het wel even shit om te vragen. In het begin dacht ik dat ik me zou schamen als ik in een winkel zou werken en herkend zou worden. Maar dat heb ik nu niet meer. Ik moet toch wat. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, iedereen begrijpt dat ook.

‘Ik ga het nu wel wat dichter bij mijzelf zoeken. Zingen is mijn leven, dat gaat niet zomaar weg. De manier waarop ik optreed is veranderd, ik kan niet meer in de Melkweg staan. Ik moet het anders vormgeven, mezelf weer opnieuw uitvinden. Ik zit eraan te denken om mezelf te verhuren voor verjaardagen. Dan kunnen mensen me van tevoren wat steekwoorden sturen en ga ik voor de jarige zingen.’'

Cor Holtackers en Rinke van ‘t HoltBeeld Raymond Rutting

Wie: Cor Holtackers en Rinke van ’t Holt
Wat: Eigenaars restaurant annex winkel Het Lokaal
Waar: Amersfoort
Verloren 60 procent van hun omzet wegens sluiting van het restaurant

Een zachte zucht door de telefoon. Van ’t Holt: ‘Zoals het er nu uitziet, hebben wij weer nergens recht op. We hebben de afgelopen maanden, door zeven dagen per week open te zijn, vijfhonderd pizza’s en tweehonderd afhaalmaaltijden per week te verkopen, de winkelomzet verdrievoudigd. Maar de marges in de horeca zijn heel anders. Hier verdienen we niet zoveel aan.

‘We zijn niet omhooggehouden door de overheid, maar door onze vaste klanten. We hebben 20 duizend euro aan kooptegoed verkocht, crowdfunders hebben onze leningen kwijtgescholden. Dat zijn behoorlijk trouwe mensen die wilden dat we blijven bestaan.’

Holtackers: ‘Vanaf 1 juni gaan we beginnen met een bar buiten. De flexkrachten hebben we de afgelopen maanden niet ingezet. We hebben ze allemaal gebeld en gevraagd: ben je beschikbaar? Sommigen hadden al ergens anders gesolliciteerd, maar ze stonden allemaal te trappelen.’

Van ’t Holt: ‘Ik merk wel dat elke verandering onzekerheden met zich brengt: hoe gaat het eruitzien met zo’n terras bijvoorbeeld? Je moet steeds weer nadenken en dat zorgt voor onrust. Het is qua energie alsof je net je bedrijf bent gestart. Het zou wel fijn zijn als onze vakantie naar Frankrijk deze zomer door kan gaan. Ik kijk ernaar uit om even uit te rusten aan het zwembad.’

Wie: Ingrid Hobbelen
Wat: eigenaar winkel in designsouvenirs
Waar: Amsterdam
Verloor bijna al haar omzet en verwacht dit jaar geen herstel meer.

‘De boodschap van het kabinet sluit aan bij mijn eigen insteek: het grote herstructureren gaat beginnen. Voor mij geldt nu ook dat na het eerste overleven de bedrijfsvoering nu anders ingericht moet worden.

‘De details zijn nog niet duidelijk. Ik moet doorrekenen wat de voorstellen concreet voor mij betekenen, maar de verruiming van het steunpakket voor de vaste lasten is belangrijk. Want de kosten lopen door. Ik merk dat de manoeuvreerruimte steeds kleiner wordt omdat ik moet interen op mijn reserves. Daarom moet ik de voorwaarden  en uitwerking van de voorstellen  goed bestuderen. Als de regeling anders uitwerkt dan voorzien, komt het gevolg op het bordje van de ondernemer. 

‘Van de vorige keer heb ik geleerd dat de regelingen in de praktijk vaak minder genereus uitvallen, met name in de NOW. Voor mij viel het nog wel mee, ik heb 98,2 procent van mijn omzet verloren, dus ik word redelijk gecompenseerd. Maar bij anderen is steun veel minder dan voorspeld.

‘Met de nieuwe voorstellen wordt duidelijk dat het kabinet niet elke onderneming en elke bedrijfstak tot in lengte van dagen overeind houdt. Voor mij geldt nu dat ik verder vooruit ga kijken. Aanvankelijk was dat een paar maanden, maar nu kijk ik naar de rest van het jaar. Dat ziet er somber uit. Gelukkig word ik ook geholpen, zoals door de huurbaas. Ik kan het overleven, maar moet slim handelen.’

De Volkskrant volgt gedupeerde ondernemers:

Ingrid Hobbelen heeft een zaak heeft in designsouvenirs. ‘Al mijn klanten zijn verdwenen’.

Zangeres Berenice ging van uitverkochte concertzalen naar het bijstandsloket.

In afwachting van overheidssteun proberen ondernemers Cor Holtackers en Rinke ‘t Hof te ‘overleven’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden