NieuwsZorgen ondernemers

Ondernemers hebben meer vertrouwen, maar houden ze dat ook?

De versoepeling van de coronamaatregelen, afgelopen zomer, leidde tot optimisme onder ondernemers. Maar het was duidelijk te vroeg om te juichen. De nieuwe, strenge maatregelen zullen er opnieuw in hakken en maken duidelijk dat de pandemie nog niet voorbij is.

Op een camperplaats langs de Maas vinden de ijsjes gretig aftrek op een bijzonder warme dag in september. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het ondernemersvertrouwen is tussen juni en september toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In vrijwel alle sectoren verwacht meer dan de helft van de ondernemers over een jaar nog te bestaan.

In het onroerend goed en de it zijn ondernemers het meest optimistisch. In die sectoren verwacht respectievelijk 78 en 70 procent van de bedrijven volgend jaar september te halen. Horecaondernemers zijn het somberst: van hen denkt een minderheid van 43 procent de crisis te overleven. Dat is overigens al een stuk meer dan tijdens de eerste enquête in mei: toen slechts 21 procent verwachtte het nog een jaar uit te kunnen zingen.

Over de hele linie nam het vertrouwen bij bedrijven afgelopen zomer toe. Door de versoepelde coronamaatregelen was het sinds juni weer mogelijk om onder meer te reizen en recreëren, wat terug te zien is in de groei van het ondernemersvertrouwen in de reisbranche en cultuur. Economen spraken soms zelfs al van een licht herstel – van de werkloosheid bijvoorbeeld.

Tweede golf

Maar dat was vóórdat het kabinet deze week weer nieuwe beperkende maatregelen afkondigde vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. En juist een tweede golf, zo konden we dit voorjaar lezen in de voorspellingen van het Centraal Planbureau, zou de economie hard raken. Het is dus nog maar zeer de vraag of de stijgende lijn van het ondernemersvertrouwen de komende maanden wordt doorgezet.

Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom zullen de nieuwe maatregelen uiteraard effect hebben op de sectoren die erdoor worden geraakt, zoals de horeca, maar veel meer nog dan dat tonen de laatste weken aan dat de coronacrisis nog heel lang kan duren. En dat vooruitzicht is misschien nog wel slechter voor het vertrouwen dan de nieuwste maatregelen zelf. ‘Omdat bedrijven zonder stip op de horizon geen plannen kunnen maken’, zegt Blom. ‘Bij twijfel geldt: niet inhalen. Dus het gaat ten koste van investeringen en het aannemen van personeel, en dat heeft gevolgen op de lange termijn.’

Werkloosheid

Tot dusver leken de economische gevolgen van de coronacrisis, mede dankzij de ruimhartige overheidssteun, enigszins te overzien. Begin deze maand noteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek nog het laagste aantal faillissementen in 21 jaar tijd. De werkloosheid liep weliswaar op tot 4,6 procent, maar is nog lang niet zo hoog als tijdens het dieptepunt van de vorige crisis, toen 7,9 procent van de beroepsbevolking werkloos was.

Blom verwacht dat die werkloosheid echter nog flink zal oplopen. Niet in de laatste plaats omdat ook de overheidssteun de komende maanden stapsgewijs wordt afgebouwd. Daardoor zal het aantal faillissementen toenemen. Verschillende bedrijven bereiden bovendien reorganisaties voor, blijkt uit de 9.200 ontslagvergunningen die deze zomer werden aangevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. Exacte ramingen durft Blom er niet aan vast te plakken. Daarvoor vindt ook zij het nu te onzeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden