'Ondernemers betalen te weinig belasting'

Ondernemers in Nederland betalen verhoudingsgewijs te weinig belasting. Bij de herziening van het belastingstelsel zou deze gunstige positie in box 2 van het belastingstelsel aangepast moeten worden.

Coen Caminada (L) en Wiener Salverda.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dit stellen hoogleraren Koen Caminada en Wiemer Salverda in een dubbelinterview met de Volkskrant. 'De directeur-grootaandeelhouder (dga) in box 2 zit in de fiscale luwte, dat vind ik lelijk in ons belastingstelsel', zegt Caminada, hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit Leiden. 'Dga's stellen een hoog inkomen en dus belastingheffing uit, en doen gemiddeld slechts eens in de zeven jaar aangifte, terwijl de fiscus met alle andere belastingplichten wel jaarlijks afrekent.'

'Dga's zitten hun geld op te potten totdat het weer aantrekkelijker wordt om het uit te keren', constateert ook Salverda, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. 'Vorig jaar is er weer zo'n gelegenheid geweest om goedkoper vermogen aan jezelf uit te keren, je zult zien dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.'

'We hebben Piketty hier niet nodig'

Hoe groot is de kloof tussen rijk en arm in Nederland? Wordt ze dieper of vlakt ze juist af? En wat moet de overheid doen? De topeconomen Koen Caminada en Wiemer Salverda gaan het grote ongelijkheidsdebat aan. De data zijn hetzelfde, maar hun conclusies vaak anders, zo blijkt uit een interview met de Volkskrant.

Gedeelde opvatting

De gedeelde opvatting over de gunstige positie van ondernemers is opmerkelijk, aangezien de twee hoogleraren over ongelijkheid in Nederland juist verschillende conclusies trekken. In tegenstelling tot wat velen denken zijn de Nederlandse rijken de afgelopen jaren niet rijker geworden, stelde Caminada (samen met zijn collega's Goudswaard en Knoef). Die conclusie behoeft een belangrijke nuancering, reageerde de Amsterdamse hoogleraar Wiemer Salverda: de vermogensongelijkheid staat in Nederland op recordhoogte en de rijken zijn echt beter af dan de rest.

Over de gunstige positie van ondernemers zijn ze het wel eens. Uit hun beider onderzoek komt naar voren dat dga's profiteren van aanpassingen in het belastingregime. In 2007 was het fiscaal aantrekkelijk winst uit te keren, waarna veel meer ondernemers dat jaar tegen een lager belastingtarief winst ontvingen. 'Je zou kunnen zeggen dat dga's sinds 2008 niet echt helpen de crisis te bestrijden door geld op te potten', zegt Salverda.

Kritiek

Caminada heeft ook kritiek op het doorschuiven van vermogens in het successierecht voor ondernemers. 'Een bedrijf mag natuurlijk niet kapotgaan als je het doorgeeft, doordat de fiscus langskomt. Daarom zijn er doorschuifmogelijkheden en vrijstellingen, maar de maatvoering is uit het lood.'


Het kabinet is in overleg over aanpassing van het belastingstelsel, waarbij mogelijk ook wordt gekeken naar ondernemers. Caminada was lid van de commissie-Van Dijkhuizen, die zich twee jaar geleden boog over een nieuw stelsel. De commissie adviseerde te kiezen voor een belastingstelsel met lagere tarieven, minder aftrekposten, hogere btw en eenvoudiger toeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden