NIEUWSAFTREDEN ONDERMINISTER VS

Onderminister VS treedt af na omstreden ontslag van marinecommandant

De regering-Trump heeft de onderminister van Defensie voor de marine laten vallen. Thomas Modly lag onder vuur nadat hij een commandant van een vliegdekschip had ontslagen die zijn zorgen over het coronavirus had geuit.

Thomas Modly wordt op 31 maart getest op koorts. Beeld AFP
Thomas Modly wordt op 31 maart getest op koorts.Beeld AFP

Modly diende dinsdag zijn ontslag in na een storm van verontwaardigde reacties op zijn besluit Brett Crozier, de commandant van het vliegdekschip, aan de kant te zetten.

Modly onthief Crozier van zijn functie als gezagvoerder van de USS Theodore Roosevelt, nadat hij de noodklok had geluid over het gevaar van het coronavirus voor zijn bemanning. In een brief aan Modly, die ook naar een reeks hoge marineofficieren ging, had hij erop aangedrongen onmiddellijk een groot deel van de 4.800 bemanningsleden van boord te halen uit vrees voor een massale uitbraak van het virus.

Modly meende dat Crozier zich uitsluitend tot zijn superieuren had moeten wenden, maar het ging hem er vooral om dat Croziers noodkreet naar de pers was uitgelekt. Volgens Modly had hij daarmee ‘onnodig’ paniek gezaaid onder de bemanning en hun familieleden. Bovendien zou Crozier ‘tegenstanders’ van de Verenigde Staten in de kaart hebben gespeeld door twijfel te zaaien over de inzetbaarheid van het vliegdekschip.

Brett Crozier was tot zijn ontslag gezagvoerder van de USS Theodore Roosevelt. Beeld AP
Brett Crozier was tot zijn ontslag gezagvoerder van de USS Theodore Roosevelt.Beeld AP

Besmette bemanningsleden

President Trump schaarde zich vierkant achter het ontslag van Crozier als commandant van het vliegdekschip. ‘Ik vind dat het verschrikkelijk is wat hij heeft gedaan: een brief schrijven. Ik bedoel, dit is geen literatuurklasje. Dit is de kapitein van een schip dat door kernenergie wordt gedreven’, hekelde hij Crozier.

Het ontslag van de kapitein lokte een storm van kritiek uit, vooral toen na het testen van een deel van de bemanning bleek dat ruim 170 bemanningsleden het virus hadden opgelopen. Crozier, die later ook positief testte, kreeg een donderend applaus van de bemanning toen hij het schip verliet.

Modly maakte het nog erger door naar de Amerikaanse marinebasis op Guam te vliegen in een poging het gemor onder de bemanning de kop in te drukken. In een toespraak tot de bemanning noemde hij Crozier ‘te naïef en te stom’ om het bevel te voeren over het vliegdekschip. Hij waste de bemanningsleden de oren omdat zij Crozier bij zijn afscheid hadden toegejuicht.

Crozier spreekt zijn bemanning toe op de USS Theodore Roosevelt, op 15 december 2019. Beeld AP
Crozier spreekt zijn bemanning toe op de USS Theodore Roosevelt, op 15 december 2019.Beeld AP

Blunder

Kennelijk begon het tot het Witte Huis en het Pentagon door te dringen wat een blunder ze hadden begaan door Crozier aan de kant te zetten. Modly was nog maar nauwelijks thuis in Washington of hij slikte in opdracht van minister van Defensie Mark Esper alles in wat hij over Crozier had gezegd. ‘Ik denk niet dat kapitein Crozier naïef of stom is. Ik heb altijd het tegendeel gevonden’, zei de onderminister braaf.

Maar er was geen redden meer aan, zeker niet toen president Trump zijn handen van het rampdossier aftrok en Crozier begon te prijzen als iemand over wie hij ‘veel goeds’ had gehoord.

Democratische Congresleden legden de schuld bij Trump zelf, die volgens hen een angstklimaat heeft gecreëerd op het Pentagon. ‘Iedereen zit daar te denken: hoe blijf ik in de gunst van die tiran’, vatte Adam Smith, voorzitter van de commissie voor de strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden, het samen.

6,6 miljoen Amerikanen vragen in één week een uitkering aan
De werkloosheid neemt enorm toe in de VS als gevolg van de coronacrisis. Vorige week hebben 6,6 miljoen werknemers een werkloosheidsuitkering aangevraagd, een record. Dit is het dubbele van het aantal van vorige week, toen 3,3 miljoen werknemers aanklopten bij de overheid.

Natuurlijk heeft Donald Trump de coronacrisis perfect aangepakt, vindt hij zelf
Ruim twee maanden bagatelliseerde Donald Trump het coronavirus. Op 16 maart ontpopte hij zich plots als oorlogsleider. Zoals hij ook vastgoed ontwikkelde: de eer is voor hem, de verantwoordelijkheid voor anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden