Onderhoud monument bedreigd door wet

De gemeente Hoorn wil dat staatssecretaris Van der Laan van Cultuur maatregelen neemt om de restauratie van rijksmonumenten veilig te stellen....

Volgend jaar wordt een subsidieregeling van kracht, waarbij het accent ligt op het onderhoud van reeds gerestaureerde monumenten. Voor nieuwe restauraties is er dan bijna geen geld meer. Instellingen en gemeenten die veel monumenten bezitten, komen zo in de problemen, vreest Hoorn.

In de Hoornse binnenstad staan 364 rijksmonumenten. Een groot gedeelte daarvan moet de komende jaren gerestaureerd worden, waaronder monumenten als de Oosterpoort en het Weeshuiscomplex. De kosten lopen in de miljoenen euro’s. De monumenten zijn eigendom van de gemeente, kerkelijke instellingen, stichtingen of de Vereniging Hendrick de Keyser, die veel monumentale panden in Nederland bezit. Deze organisaties krijgen in 2006 bijna geen geld meer voor restauraties.

‘Dit is desastreus. voor de grote monumenteigenaren’, zegt de Hoornse wethouder van cutuur Roger Tonnaer. ‘De subsidies staan in geen verhouding tot het werk dat moet gebeuren. Van der Laan moet met een deugdelijke regeling komen.’

Voor de particuliere bewoner van een monumentaal pand heeft de nieuwe regeling weinig gevolgen. Een deel van de onderhoudskosten van zijn huis zijn aftrekbaar van de belasting. Ook blijft hij in aanmerking komen voor een lening tegen een laag rentetarief.

‘Dat is het gekke: een rijke particulier wordt beloond, maar een instelling die een pand restaureert krijgt niets’, zegt Wim Eggenkamp, directeur van Stadsherstel Amsterdam, dat honderden monumentale panden bezit. ‘Terwijl juist dat de clubs zijn die de ergste gevallen restaureren.’

Hoorn heeft aangekondigd een fonds op te zetten voor de grote monumentenbezitters, ‘als het rijk ernstig in gebreke blijft’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden