Nieuws Noord-Korea

Onderhandelingen VS en Noord-Korea verlopen niet zo soepel en snel; Pyongyang beschuldigt Amerikanen van ‘gangster-achtige’ eisen

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma blijken niet zo soepel en snel te lopen als de Amerikaanse president Donald Trump had beloofd, na zijn topoverleg met Kim Jong-un in Singapore vorige maand.

Mike Pompeo (rechts) en de Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Yong Chol, in Pyongyang. Beeld AP

De eerste vervolgontmoeting, zaterdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, werd door beide landen zeer verschillend geïnterpreteerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde de gesprekken na afloop ‘productief’. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet een paar uur later weten dat de Amerikanen ‘gangster-achtige’ eisen op tafel hadden gelegd. ‘Zeer betreurenswaardig.’

Pompeo reageerde zondag op een persconferentie in Japan afgemeten. ‘Als onze verzoeken gangster-achtig waren, dan waren ze dat maar – dan is de hele wereld een gangster, want er ligt een unaniem besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over wat er moet gebeuren.’

Pompeo was naar Pyongyang afgereisd met drie wensen: een lijst met nucleaire locaties, een schema voor de afbraak van nucleaire faciliteiten en lanceerinstallaties, en een verklaring dat de Noord-Koreanen hetzelfde onder ‘denuclearisering’ verstaan als de Amerikanen. Maar gevraagd of hij iets daarvan heeft gekregen, gaf Pompeo geen antwoord.

De Noord-Koreanen willen dat de Amerikanen ‘tegelijkertijd’ concessies doen, en willen een stapsgewijs proces. Een van hun eisen is dat Amerika officieel vrede sluit met Noord-Korea, om de oorlog van 1950-1953 definitief te beëindigen. Veel groter nog is de eis dat de Amerikanen ook denucleariseren.

Pompeo zei zondag dat hij wel dingen ‘parallel’ wil doen, zoals het bieden van ‘zekerheidsgaranties’ en de verbetering van de betrekkingen tussen de twee landen. Maar economische sancties blijven van kracht tot de denuclearisatie compleet is, zei hij.

‘Amerikaanse onderhandelaars veel lastiger dan Trump’

De Noord-Koreanen klagen nu dat de Amerikaanse onderhandelaars die de details moeten uitwerken veel lastiger zijn dan Trump was – zij zouden erop uit zijn het akkoord van Singapore te ‘vernietigen’. Pompeo kreeg daarom een brief van leider Kim mee, geadresseerd aan Trump, waarin staat dat Noord-Korea wil voortbouwen op de ‘vriendelijke relatie en het vertrouwen’ die in Singapore zijn gegroeid.

Maar het in Singapore bereikte onderhandelingsresultaat, anderhalf velletje met vage teksten, is kennelijk nog niet de stevige basis voor concrete vervolgstappen die Trump erin zag. ‘We hebben een prachtig papier ondertekend dat zegt dat ze de hele boel gaan ontmantelen. Het gaat allemaal gebeuren’, zei Trump tijdens een rally in Montana afgelopen week. Direct na zijn terugkeer uit Singapore twitterde hij al dat Noord-Korea niet meer het ‘grootste en gevaarlijkste probleem’ van Amerika was. ‘Ga maar rustig slapen vanavond!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden