Update

Onderhandelingen over zorg afgebroken

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. Een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat gezegd. Wanneer het gesprek verder gaat is onbekend.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

Eerder op de dag meldden ingewijden al dat de gesprekken moeizaam verliepen. Toch werd geprobeerd vrijdag nog tot resultaat te komen. Zaterdag beslist de Federatieraad van de vakcentrale FNV, waarin de voorzitters van alle aangesloten bonden zitten, over het sociaal akkoord met kabinet en werkgevers.

De Abvakabo, een van de grootste FNV-bonden, zinspeelde er eerder op tegen dit akkoord te stemmen als er niets zou worden gedaan aan het dreigende banenverlies in de thuiszorg.

Daar staan volgens de bonden 100.000 banen op de tocht door de bezuinigingen die het kabinet de gemeenten wil opleggen. Er is gesproken over een vrijwillige nullijn voor medewerkers in de thuiszorg in ruil voor behoud van werkgelegenheid. De partijen zijn hier nog niet uit. Mogelijk volgt er zaterdag een nieuwe poging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden