Onderhandelingen college Rotterdam zitten in impasse

De onderhandelingen voor een nieuw college in Rotterdam zitten in een impasse. Leefbaar Rotterdam (LR) brak maandagmiddag de onderhandelingen af....

'Het is de verantwoordelijkheid van Leefbaar Rotterdam de mogelijkheden voor de vorming van een college zeer grondig te verkennen. Dat is nog niet gebeurd', stelde de PvdA gisteravond. De partij verklaart zich bereid het gesprek aan te gaan met Leefbaar Rotterdam, maar dan moeten er wel programmapunten liggen.

Fortuyn brak gisteren de onderhandelingen af nadat het CDA had laten weten niet zonder de PvdA in een college te willen zitten. Fortuyn voelt niets voor samenwerking met de sociaal-democraten.

Fortuyn voerde gistermiddag achter gesloten deuren verkennende besprekingen met CDA en VVD. Na anderhalf uur kwam CDA-leider Van der Tak naar buiten met de mededeling dat hij niets zag in de voorgestelde coalitie. Die zou over 25 zetels kunnen beschikken. Te smal, vindt Van der Tak. Hij wil dat de PvdA de plaats van de VVD inneemt.

Fortuyn wil de sociaal-democraten echter naar de oppositiebanken verbannen.

'Het signaal van de kiezers is duidelijk. De PvdA moet weg. Het zou kiezersbedrog zijn met hen in een college te gaan zitten.' Bovendien neemt Fortuyn het de PvdA zeer kwalijk dat die partij hem voor en na de verkiezingen heeft 'gedemoniseerd', door hem in de extreem-rechtse hoek te plaatsen.

'Ik ben nu even uitgeformeerd', zei Fortuyn na afloop van de mislukte onderhandelingen. Hij zei geenszins te wanhopen. 'Ik heb het gevoel dat dit college van LR, CDA en VVD er toch gaat komen.'

De manoeuvre van het CDA heeft de situatie er niet makkelijker op gemaakt. VVD-leider Nico Janssens, de afgelopen jaren coalitiegenoot van het CDA, toonde zich zeer onaangenaam verrast door de manier waarop hij door Van der Tak opzij was geschoven.

De kennelijke verwijdering tussen VVD en CDA maakt het nog onwaarschijnlijker dat de huidige coalitie - PvdA, CDA, VVD en GroenLinks - wordt voortgezet.

Leefbaar Almere zal waarschijnlijk geen deel gaan uitmaken van het college van B en W in Almere, maar in de oppositie gaan. Dat maakte de partij maandagavond bekend in een raadsdebat. Leefbaar Almere voelt zich niet serieus genomen door PvdA en VVD. Met negen zetels is Leefbaar Almere de grootste partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden