Onderhandelen over Irak

Iemand die zich nu nog niet afvraagt of het wel zo verstandig was oorlog te gaan voeren in Irak, moet ernstig gaan twijfelen aan zijn beoordelingsvermogen....

Het probleem 'Irak' ontwikkelt zich steeds meer als een noodlottigdrama. Ik kan achter mijn pc geen oplossing bedenken die de regio stabielermaakt dan hij was voor de aanval van Bush en Blair.

In de krant las ik weer twee berichten die ogenschijnlijk niets metelkaar te maken hebben, maar die ik niet los van elkaar kan zien. Heteerste bericht luidt dat de Iraakse regering arrestatiebevelen heeftuitgevaardigd tegen vijf ministers uit de vorige regering wegens corruptie.Zo wordt de vorige minister van Defensie verdacht van verduistering van eenmiljard dollar. Telkens duiken er berichten op over grootschalige corruptiein Irak.

Volgens het tweede bericht heeft de Iraakse Islamitische Partij, debelangrijkste partij van de soennieten, toegezegd de eigen aanhang op teroepen aanstaande zaterdag voor de nieuwe grondwet te stemmen. Dit natoezeggingen dat na de parlementsverkiezingen in december de mogelijkheidbestaat de grondwet alsnog aan te passen aan de wensen van de soennieten.

Hoe is zo'n radicale verandering van standpunt mogelijk, zo vraag ik mijaf. Na eindeloze onderhandelingen over de grondwet waren de soennieten nietover de streep te trekken. En zie, na een 'toezegging' dat net als alleparlementen ter wereld ook het Iraakse parlement straks de bevoegdheid zalhebben de grondwet te wijzigen, vallen de bezwaren ineens weg. Wat zou dathebben gekost?

Als aanstaande zaterdag de grondwet wordt aangenomen, is Irak een landwaar in de grondwet aan minderheden rechten worden toegekend die elderszijn voorbehouden aan een heel volk. Dat is vragen om een burgeroorlog. Infeite is die al uitgebroken. Ook shi'itische milities zijn begonnen met hetplegen van aanslagen op soennitische doelen. Zo waren volgens CNN enkeleaanslagen van de afgelopen dagen bedoeld om soennieten van de stembus wegte houden.

Sinds er geen massavernietigingswapens zijn gevonden, verkopen Bush enBlair hun militaire aanwezigheid in Irak onder het motto van de strijdtegen het terrorisme van moslimfundamentalisten. Ik geloof zeker dat zijdeelnemen aan de strijd tegen de Amerikaans/Britse bezetting. Maar ik denkeerder dat zij worden gebruikt door partijen die een heel andere agendahebben.

In de eerste plaats zijn daar natuurlijk de soennieten, die zich doorde nieuwe grondwet zien beroofd van de macht die zij hadden en de enigewelvaartsbron die Irak heeft: de olievoorraden. Zij hebben er alle belangbij te voorkomen dat Koerden en shi'ieten een grote mate vanzelfstandigheid krijgen. Het scheppen van angst en wanorde zien zijdaarvoor als een probaat middel.

In de tweede plaats heeft Irak twee buren die er baat bij hebben dat deVerenigde Staten zo lang mogelijk in Irak worden geconfronteerd metgewapend verzet. Syrië en Iran behoren volgens Bush tot de 'as van hetkwaad' en zijn herhaaldelijk bedreigd met militaire interventie.

Bovendien zien zij het voornemen van de regering-Bush in Irak militairebases te houden als een blijvende bedreiging. Zolang zij er voor zorgen dater Amerikanen in Irak sneuvelen, zal in de VS de steun voor Amerikaansemilitaire aanwezigheid in Irak afnemen. Bovendien zal daarmee demogelijkheid voor de Amerikaanse regering om op middellange termijn eenmilitair avontuur in Syrië of Iran te ondernemen, worden gereduceerd totnul. Ik ben ervan overtuigd dat Syrië en Iran actieve steun verlenen aande opstandelingen in Irak en dat zij de mannen van Osama Bin Laden, hoewelze daar ideologisch niets van moeten hebben, met graagte in de gelegenheidstellen hun sinistere werk in Irak te doen.

Prinses Irene en de mensen die haar opvatting bestrijden dat er metOsama Bin laden moet worden onderhandeld, zijn slachtoffer geworden van detactiek van Bush om hem en zijn volgelingen tot de belangrijksteboosdoeners in Irak te maken. Onderhandelen met Al Qa'ida lijkt meinderdaad weinig zinvol. In gesprek komen met die mensen wel degelijk. Jemoet weten wat iemand bezielt om zijn gedachtegoed te kunnen bestrijden.

Maar er kan natuurlijk wel worden onderhandeld met de partijen die zichnaar mijn mening terecht bedreigd voelen door de Verenigde Staten. Om dieonderhandelingen zinvol te maken, zouden de Verenigde Staten en Europa zichmoeten beraden op een andere strategie met betrekking tot het heleMidden-Oosten. Uitgangspunt van die strategie zou moeten zijn dat metmilitaire middelen liefde voor het Westen niet kan worden afgedwongen. Datpast niet in de denkwereld van Bush. Amerika zal dus nog wel even wordenbeziggehouden in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden