Onderhandelaars zijn eruit, fracties VVD, CDA, D66 en CU buigen zich over akkoord

Ze zijn eruit. Het regeerakkoord wordt momenteel voorgelegd aan de fracties. Alle Kamerleden moeten instemmen, want de nieuwe coalitie heeft opgeteld slechts de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Raoul du Pré
Premier Rutte op het Binnenhof. Beeld anp
Premier Rutte op het Binnenhof.Beeld anp

Na ruim een half jaar onderhandelen is er een conceptregeerakkoord. Partijleiders Rutte (VVD), Buma (CDA), Segers (ChristenUnie) en Pechtold (D66) verlieten vanochtend voor de (op een na) laatste keer de Stadhouderskamer, waar zij de afgelopen maanden onderhandelden.

VVD-leider Rutte is 'heel erg blij' dat er een 'onderhandelaarsakkoord' is, zei hij bij buitenkomst. Hij liep meteen door naar de fractieburelen van zijn partij. CDA-leider Buma zei dat hij het akkoord 'met overtuiging' aan zijn fractie kan voorleggen. 'Ik heb het gevoel dat ik een akkoord kan presenteren wat het CDA in deze coalitie een goede positie geeft.'

De ChristenUnie heeft slechts vijf zetels in de Kamer. Alle Kamerleden werden de afgelopen maanden op onderdelen betrokken bij de onderhandelingen. Zodoende verwacht ook CU-leider Segers een fiat van zijn mensen. 'Er zullen voor mijn collega's niet heel veel verrassingen in staan. Je zult zien dat wij mee hebben gedaan, dat is ook cruciaal voor ons. Ik ga met een heel positief gevoel richting de fractie.'

D66-leider Pechtold sprak over een 'solide akkoord'. 'Ik ga het akkoord vol vertrouwen aan mijn fractie voorleggen. Het is een evenwichtig en duurzaam akkoord.'

De fracties hebben het Binnenhof verlaten en zijn naar andere locaties vertrokken om 'in alle rust' de resultaten te lezen en te bespreken. Het is nog niet duidelijk hoe lang de partijen nodig hebben voor het bestuderen van het akkoord. De Kamerleden krijgen 'zo lang de tijd als ze willen' om te lezen, zei D66-leider Pechtold vanochtend.

Morgenochtend gaan de vier onderhandelaars echt voor de laatste keer naar informateur Zalm om 'verslag te doen' van de vergadering met hun fracties. Daarna presenteren de partijen hun akkoord aan de buitenwereld. Waarschijnlijk debatteert de Kamer donderdag met Zalm over de formatie. Een inhoudelijk debat over de plannen van het nieuwe kabinet vindt plaats na de inhuldiging van de nieuwe ministersploeg. In de komende twee weken zal Rutte als formateur gesprekken voeren met beoogde bewindslieden van zijn nieuwe kabinet. Naar verwachting staat het kabinet-Rutte III eind oktober op het bordes.

Partijprominenten roeren zich al

Voor de VVD'ers Mark Rutte en Halbe Zijlstra lijkt het voorleggen van het akkoord aan hun fractie meer te gaan worden dan een formaliteit, nu de achterban zich roert.

VVD-erelid Hans Wiegel en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas keren zich in het AD tegen het plan om de compensatie voor het eigenwoningforfait af te schaffen voor huizenbezitters die hun hypotheek volledig hebben afgelost. Onder de Wet Hillen is deze groep nu nog vrijgesteld van deze belasting. De wet was bedoeld om huiseigenaren tegemoet te komen die nauwelijks profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar wel te maken hebben met het woningforfait, de bijtelling van een deel van de woningwaarde bij het belastbaar inkomen. Huiseigenaren worden nu nog gecompenseerd als het forfait hoger uitpakt dan de aftrek.

VVD-erelid Hans Wiegel. Beeld ANP
VVD-erelid Hans Wiegel.Beeld ANP

Die compensatieregeling gaat het nieuwe kabinet de komende twintig jaar afbouwen. 'Een hoogst merkwaardige maatregel', reageert Wiegel in De Telegraaf. 'Dan heb je een huis gekocht en je best gedaan om je hypotheek af te lossen, en vervolgens krijg je een straf voor spaarzaamheid.' Weisglas deelt die kritiek: 'Het is onjuist mensen te straffen voor het aflossen van hun hypotheek.' Oppositiepartij 50Plus merkt op dat de maatregel vooral nadelig uitpakt voor oudere woningeigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, en spreekt dan ook van 'een regelrechte ramp'.

Verlaging inkomstenbelasting

Tegenover deze maatregel staan andere plannen, waaronder de verlaging van de inkomstenbelasting, die juist gunstig uitpakken voor de portemonnees van de midden- en hoge inkomens. Dat zullen Rutte en Zijlstra vandaag als argument inbrengen. Toch zullen hun gedachten teruggaan naar 2012, toen het plan om de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk te maken meteen na de presentatie van het regeerakkoord tot een opstand leidde in eigen gelederen. PvdA-leider Samsom streek toen uiteindelijk met de hand over zijn hart: de maatregel werd ingetrokken.

Mede vanwege die ervaring krijgt de VVD-fractie vandaag veel meer tijd dan in 2012 om te discussiëren over het onderhandelingsresultaat. Dat geldt ook voor de andere fracties. De nieuwe coalitie heeft in beide Kamers een meerderheid van slechts één zetel. Daarom mag geen enkel Kamerlid vandaag uit de kruiwagen springen.

Dit is wat we tot nu toe weten over de plannen van Rutte III

Hoge inkomens voelen nieuwe hypotheekplannen Rutte III het meest
De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laat de zogenoemde villabelasting intact. Bronnen melden dat er in het regeerakkoord niets verandert aan de PvdA-maatregel, gericht op de bezitters van woningen met een waarde van boven een miljoen euro. Ook wordt het voor huizeneigenaren onaantrekkelijk om geen of een kleine hypotheek te hebben.

Lastenverschuiving en burgerschapszin: dit melden andere media

Dinsdag wordt het regeerakkoord van Rutte III verwacht. Dit zijn de belangrijkste beleidspunten die daar al uit werden gelekt.

Doorbraak: nieuwe kabinet staat experiment toe met wietteelt door de overheid
Het nieuwe kabinet doorbreekt de politieke patstelling in de al decennialang slepende discussie over het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs. Er komen plantages onder staatstoezicht, waarvan maximaal tien gemeenten de komende vier jaar wiet mogen afnemen. Ook wordt extra geld vrijgemaakt om de drugscriminaliteit aan te pakken.

Rutte III-filter
Na een recordlange formatie is het kabinet Rutte III er bijna. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden