Ondergang van een getalenteerd man

Van Diana Athill, mede-oprichter van de Londense uitgeverij André Deutsch, verscheen vorig jaar de autobiografie Stet, een prachtig boek...

Kennelijk heeft het de belangstelling voor de schrijfster doen herleven, want onlangs bracht Granta een ouder boek van haar opnieuw uit.

In After a Funeral vertelt zij over haar vriendschap met een Egyptische schrijver in ballingschap. Zijn werkelijke naam is vermoedelijk niet moeilijk te achterhalen, maar Athill onthult hem niet: ze noemt hem Didi.

Athill leerde Didi in 1963 kennen, toen zijn eerste boek bij André Deutsch zou worden gepubliceerd. Vijf jaar later pleegde hij in haar flat zelfmoord.

In After a Funeral (Granta; import Penguin; fl 29,95) geeft de schrijfster een beeld van hun vriendschap en liefde, de vreugde en de onmogelijkheid ervan, maar het meest vertelt ze de lezer toch over het tragische leven van Didi.

Het is het relaas van de onvermijdelijke ondergang van een buitengewoon getalenteerde, maar psychisch gestoorde man. Athill slaagt er niet in de schade die Didi in zijn jonge jaren heeft opgelopen te herstellen en hem uit de manisch-depressieve spiraal waarin hij gevangen zit te bevrijden. Met grote openheid geeft zij weer hoe hun vriendschap, waarbij een ongedwongen manier van samenleven past, verandert in een verstikkende, tot op zekere hoogte gedeelde neurose.

Hoewel het Athill al spoedig duidelijk is dat de bij vlagen aan drank, vrouwen en gokken verslingerde Didi niet te vertrouwen, niet te helpen en niet te verdragen is, lukt het haar niet hem voorgoed de deur te wijzen.

Ondanks haar emotionele betrokkenheid is Athill in staat zowel hun beider persoonlijkheden als hun relatie gedistantieerd onder ogen te zien, waarbij ze een hartstochtelijke belangstelling voor de manier waarop mensen zich gedragen aan de dag legt.

Haar helderheid, humor en nietsontziende eerlijkheid doen denken aan die van Anita Brookner, maar ze is minder melancholiek. Ook in Stet liet ze al blijken dat ze onder de meest deprimerende omstandigheden haar goede humeur bewaart.

Athill heeft nóg vier boeken geschreven. Het zou mooi zijn als haar uitgever ook die weer laat verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden