Ondergang Orange County en debâcle Fidelity schrikken VS op

De financiële wereld in de Verenigde Staten is dinsdag opgeschrikt door twee miljardendebâcles. Het district Orange County in Californië zag zich genoodzaakt bij de faillissementsrechter bescherming tegen schuldeisers aan te vragen wegens een verlies van 1,5 miljard dollar op beleggingen....

KRF; REUTER; ANP

KRF, Reuter, ANP

SANTA ANA/NEW YORK

Het beleggingsfonds van Orange County, waarin 180 gemeenten en overheidsinstellingen participeren, is het schip in gegaan door riskante beleggingen in zogenoemde derivaten, financiële instrumenten die zijn afgeleid van 'gewone' effecten als aandelen en obligaties. Daarbij werd een gokje gewaagd op de rente-ontwikkeling. Doordat de rente in de Verenigde Staten vanaf begin februari onverwacht sterk begon te stijgen leed het fonds een strop van 1,5 miljard dollar op een totaal vermogen van 7,8 miljard dollar.

Orange County krijgt nu 120 dagen de tijd om een financieel saneringsplan op te stellen. Essentiële overheidsdiensten, zoals de brandweer, de politie en de gezondheidszorg, kunnen gewoon doordraaien. Maar voor activiteiten die de zaken van alledag te buiten gaan, moet het district toestemming vragen van de faillissementsrechter.

Orange County ligt ten zuiden van Los Angeles en omvat onder meer de stad Anaheim, waar Disneyland is gevestigd, en sjieke badplaatsen als Newport Beach. Het district is tamelijk welvarend, maar heeft het de afgelopen jaren wel moeilijker gekregen door de recessie in Californië en de problemen in de defensie-industrie.

Bij de strop van Fidelity Investments gaat het om Magellan Fund, met een vermogen van 37 miljard dollar het grootste en bekendste van de meer dan tweehonderd door Fidelity beheerde beleggingsfondsen. De aandeelhouders van Magellan was drie weken geleden nog een slotdividend van 4,32 dollar per aandeel in het vooruitzicht gesteld, wat in totaal zou neerkomen op een uitkering van 2 miljard dollar. Maar zij kunnen daarnaar fluiten omdat er 'een rekenfout' is gemaakt. Onderzoek bij de overige fondsen heeft volgens Fidelity uitgewezen dat daar geen misrekeningen hebben plaatsgevonden.

Financiële analisten vermoeden dat er achter de ongebruikelijke intrekking van de dividendprognose heel wat meer zit dan een simpele boekhoudkundige rekenfout. Fidelity zou honderden miljoenen dollars hebben verloren door verkeerde inschattingen bij de handel in termijncontracten. Het totale belegde vermogen van Fidelity beloopt ruim vierhonderd miljard dollar.

De affaires rond Orange County en Fidelity zullen de discussie over de risico's van financiële derivaten verder doen aanwakkeren. Eerder kwam Bankers Trust in opspraak omdat die haar cliënten onvoldoende zou hebben voorgelicht over de gevaren van deze instrumenten. De 'Fed', het bestuur van de Amerikaanse centrale banken, ging al zover om de afdeling die in derivaten handelt, voortaan onder strikte controle te stellen. Het was de eerste keer dat de Fed de teugels aanhaalt op derivatengebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden