Ondergang Jellinek Curaçao kostte een miljoen euro

De teloorgang van Jellinek Retreat, de luxe particuliere verslavingskliniek op Curaçao, heeft bijna een miljoen euro gekost aan publiek geld. De kliniek sloot begin dit jaar na nog geen drie jaar in stilte de deuren. Daarmee ging 600 duizend euro overheidssubsidie verloren en mogelijk een kwart miljoen van Jellinek zelf, een verslavingsinstelling die met publiek geld wordt gefinancierd.

Willemstad op CuraçaoBeeld anp

Of de subsidie terecht was, is bovendien twijfelachtig. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het subsidieverzoek van Jellinek een veel te rooskleurig beeld gaf van de markt. De kliniek ging er daarnaast ten onrechte van uit dat de rijke verslaafden, voor wie de kliniek was bestemd, hun behandeling zelf zouden betalen. Pogingen om de nota's alsnog bij zorgverzekeraars neer te leggen, mislukten. Verzekeraars stelden gaandeweg steeds meer vragen over prijs en effectiviteit en betaalden een lager percentage van de nota, of helemaal niets.

In de Tweede Kamer ontstond vijf jaar geleden al commotie toen bleek dat het ministerie van Economische Zaken het initiatief had gesteund met zes ton. Het ministerie hoopte dat de kliniek medisch toerisme zou bevorderen en wilde een bijdrage leveren aan 'de economie en duurzame handelsrelatie met de Nederlandse Antillen'.

Welgesteld
Jellinek schreef in het subsidieverzoek dat zich jaarlijks duizend tot drieduizend welgestelde Nederlanders in luxe klinieken in het buitenland laten behandelen, voor gemiddeld 25 duizend euro per persoon. Een flink deel daarvan zou volgens de instelling naar Curaçao kunnen worden getrokken.

Maar de verslavingskliniek rekende zich te rijk. Jellinek Retreat begon met twintig plaatsen en had dat aantal na drie jaar willen verdubbelen, terwijl de gemiddelde bezetting bleef steken op twaalf verslaafden. In drie jaar tijd zijn 350 mensen behandeld. De instelling voorspelde in het subsidieverzoek dat patiënten hun behandeling zelf zouden betalen omdat de kosten niet waren te declareren bij zorgverzekeraars. 'Dus moet dat geld privé worden opgebracht.' Verslaafden die hun eigen kosten wilden betalen, hebben zich echter niet of nauwelijks gemeld.

Vrije reserves
Volgens zorgorganisatie Arkin, waarin Jellinek is ondergebracht, zijn de economische omstandigheden ingrijpend gewijzigd tussen het moment van de aanvraag en de start van de kliniek. Volgens Arkin is wel aan de voorwaarden van de subsidie voldaan. De eigen investering van 260 duizend euro komt volgens Arkin uit 'vrij vermogen en vrije reserves' en is onder meer verdiend met scholing en advies aan derden en overdracht van activiteiten, aldus de organisatie.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer onlangs laten weten dat hij 'gerede twijfel' heeft of de subsidie achteraf gezien verstandig was. Het geld heeft geen duurzame bijdrage geleverd aan de economie van het eiland, maar kan volgens hem niet worden teruggevorderd.

Medicijnvoorraad
Op Curaçao lijkt de Jellinek-affaire de kop te hebben gekost van de Nederlandse hoofdinspecteur Jan Huurman van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Huurman nam de gehele illegale medicijnvoorraad van Jellinek in beslag en constateerde nog drie andere overtredingen. Wegens zijn kritische houding werd zijn contract bij de Inspectie begin deze maand ontbonden.

Medisch toerisme voor Curaçao zou gebonden moeten zijn aan strenge voorwaarden, zegt Huurman. 'Klinieken van buiten hebben het risico dat ze hoog opgeleid personeel wegzuigen, wat niet goed is voor de bestaande instellingen.'

Lees de reportage over de teloorgang van Jellinek Retreat op: www.ggzbontiusplaats.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden