Onderdelen Lenteakkoord in spoedprocedure door parlement

Nog voor de start van het zomerreces op 1 juli zullen onderdelen van het Lenteakkoord door de Eerste en Tweede Kamer behandeld worden. De Raad van State zal waar nodig spoedadvies uitbrengen.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dat zei premier Rutte vanmiddag tijdens de persconferentie na de ministerraad.

Volgens de premier zijn met beide Kamers afspraken gemaakt om nog voor het zomerreces een aantal wetsvoorstellen te behandelen die voortvloeien uit het Lenteakkoord. Het kabinet heeft verder aan de Raad van State gevraagd om wetsvoorstellen die te maken hebben met de begroting in 2013 met spoed te behandelen. Volgens Rutte is dit nodig om maatregelen per 1 januari 2013 in te laten gaan.

Een woordvoerder van de Raad van State bevestigt dat alle voorstellen die voortkomen uit het Lenteakkoord met spoed worden bekeken. Zo gaf de Raad in de voorbije weken al versneld advies over de wetsvoorstellen om de overdrachtsbelasting permanent te verlagen en om de huishoudinkomenstoets af te schaffen.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer verwacht dat het kabinet waarschijnlijk op korte termijn nieuwe voorstellen uit het Lenteakkoord naar de Kamer zal sturen. Het is dan aan de Kamer om te beslissen of en wanneer deze behandeld worden. 'De vijf partijen van het Lenteakkoord hebben een meerderheid en kunnen er dus voor zorgen dat de voorstellen behandeld worden', aldus de woordvoerder. Dat geldt ook voor de behandeling in de Eerste Kamer.

Rutte herhaalde dat het gesloten akkoord een voldongen feit is. Een volgend kabinet kan na de verkiezingen en de daaropvolgende formatie nog wel dingen wijzigen in de begroting, 'maar dat wordt wel heel lastig'. Dan moeten er namelijk ook alternatieve besparingen worden gevonden, zei Rutte. 'De burger kan ervan uitgaan dat dit ook echt doorgaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden