Onderdeeltje

Zoals bekend, is De wereld draait door een succesvol programma, en succesvolle programma's krijgen spin-offs. De wereld draait door heeft nu De wereld leert door, en er komt vast nog meer. (De wereld regeert door; Prem over politiek; De wereld fileert door; een kort maar vermoeiend kookprogramma van Pierre Wind; De wereld krakeleert door; de lowbrow koffietijdversie van het moederprogramma en De wereld prakkizeert door, een populair filosofieprogramma met Bas Haring in een geel T-shirt aan een sloophouten tafel.)


Succesvolle programma's worden ook geïmiteerd. Elke talkshow wil DWDD zijn, of een onderdeeltje van DWDD jatten; ze steken hun presentator in net zo'n strak pak als Matthijs of ze vragen aan Leo Blokhuis of hij over muziek komt vertellen met zijn laptopje.


Maar nu zag ik, in een voetbalprogramma nota bene, een wel heel wonderlijke en lijnrechte imitatie van een DWDD-onderdeel. In het begin van DWDD, zoals miljoenen kijkers weten, zit Matthijs altijd even te kletsen met zijn tafelheer of tafeldame, op hoge rode krukken. Een gesprekje over het weer, of over een fantastische documentaire die Sylvana Simons net gezien heeft. Dan roept Matthijs 'Aan tafel!' en gaan ze aan tafel zitten.


Oké. Nu Studio Voetbal. Jack van Gelder loopt aan het begin van het programma door de studio, en dan botst hij tegen Jan Mulder aan. Jack vraagt, staand, aan Jan wat hem deze week is opgevallen, en Jan gooit er, precies zoals in DWDD, wat grumpy oneliners uit over een voetbalactualiteit. Dan lopen ze in straffe pas naar de tafel.


Het is een lijnrechte kopie! En dan ook nog eens met Jan Mulder, die week in week uit hetzelfde bij DWDD doet! Ik begrijp de verleiding; Jan Mulder is de koning van het korte opiniërende gesprek. In vier onbegrijpelijke zinnetjes zet hij het hele fenomeen 'Messi' aan de kant. 'Mmmmmessi. Jààck. 'k Heb dinsdag gekeken. Gggggh.' En dat is dan dat.


Maar Jack weet nog niet hoe hij tijdens dit soort ultrakorte introductiegesprekjes moet reageren. Die is van de oude talkshowschool, waarbij vier mannen aan een tafel urenlang dooremmeren over het WK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Andorra. Nu staat Jack als een verstijfd beertje tegenover Jan Mulder als die zijn ultrakorte intro-beklagje doet. Aan het eind van het gesprekje weten ze al weken allebei niet wat ze moeten doen. Ze moeten naar die tafel, net als in DWDD. Maar ja, om nu 'Aan tafel!' te roepen, dat is wel heel erg.


Afgelopen zondag kon Jan Mulder het niet meer aan. Dus riep hij na het begingesprek ineens: 'Dóórrrselecteren!' En toen liepen Jack en hij naar de tafel. Ik ben benieuwd of hij dit nu elke zondag gaat doen.


Ik voel ook een spin-off. De wereld selecteert door; een onderhoudende mini-voetbaltalkshow van Jan en Youri Mulder.


WiBra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden