Onderbuikgevoelens zijn niet door te rekenen

Terwijl het Centraal Planbureau gisteren tot op één decimaal nauwkeurig scenario's voor de economische toekomst schetste als partij zus & zo aan de macht komt, werd in de Tweede Kamer serieus gedebatteerd over het uiterlijk van Zwarte Piet. Het tijdsgewricht waarin we leven in één treffend beeld samengevat.

Beeld de Volkskrant

Er is de wereld van de cijfers, die mogelijk zelfs feiten zijn, maar misschien ook niet, want er wordt me toch een partij onzin en flauwekul opgevoerd in de verkiezingsprogramma's - en ook voor de CPB-modellen geldt het principe van 'rotzooi erin, rotzooi eruit'.

In die wereld van cijfers circuleren feiten als 'indien het programma van VNL volledig wordt doorgevoerd stijgt de inkomensongelijkheid in het land op middellange termijn ten opzichte van het basispad met 15,5 procent'. Of: 'Als de SP het volledig voor het zeggen krijgt, daalt de werkloosheid tot 3,7 procent. Geen 3,6 en geen 3,8, nee: 3,7 procent.'

(Daarbij nemen we gemakshalve aan dat het fraaie werkloosheidscijfer voor de SP niet is geflatteerd dankzij hacks van de Russische trollen die volgens The New York Times Harry van Bommel hebben bijgestaan tijdens de nee-campagne voor het Oekraïnereferendum.)

Het zijn feiten uit de categorie 'als de hemel naar beneden valt hebben we allemaal een blauwe hoed'. Want van de reclamefolders die ze bij politieke partijen 'ons verkiezingsprogramma' noemen, is het zelden de bedoeling dat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ze zullen er bij VNL zelf ook van hebben opgekeken dat het CPB hun programma serieus heeft genomen. Zelfs kostbare mankracht heeft gestoken in de doorrekening ervan.

Daarnaast, in een parallel universum, gepreserveerd onder een stolp, is er de andere wereld. Die van de gevoelens, die ongrijpbaar zijn en moeilijk te rationaliseren. Ze resideren op een onbestemde plek die sommigen 'de onderbuik' noemen. Door te rekenen zijn ze niet, over de feitelijkheid valt te debatteren, maar serieus is het wel.

In die wereld is het van levensbelang dat de mensen Normaal. Doen. En is het zaak om de transitie van Zwarte Piet naar iets met roetvegen gelijk te stellen aan een aanval op de ziel van de natie.

Dus werd er gisteren in de Tweede Kamer in alle ernst een initiatiefwetsvoorstel van de PVV behandeld dat het uiterlijk van Zwarte Piet bij wet wil laten vastleggen. De VVD pleitte aandoenlijk voor het gebruikelijke 'normaal doen' zonder te specificeren wat daarmee precies beoogd wordt, de rest van de Kamer distantieerde zich zo ver mogelijk van de drek en Jacques Monasch roerde enthousiast mee in het troebele PVV-water door begripvol te reppen van 'een volkstraditie die verloren dreigt te gaan doordat er te veel indringers komen'.

Een poging tot het invoeren van cultuurpolitiek en tot het van overheidswege vaststellen dat roet-, stroopwafel-, kleuren- en andere pietensoorten ontaarde verschijningsvormen zijn: het was allemaal even kansloos als de 15,5 procent stijging in inkomensongelijkheid van VNL of de 3,7 procent werkloosheid van de SP.

Maar er werd over gesproken met dezelfde hartstocht en ernst waarmee de tabellen van het CPB werden bestudeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden