Onder Le Pen wordt alles anders

In een Frankrijk onder de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen gaat het roer radicaal om. 'Eigen volk eerst' wordt het nationale motto....

Frankrijk uit de Europese Unie, kampen voor illegalen, herinvoering van de doodstraf, afschaffing van de loonbelasting, en op elk gebied geldt 'eigen volk eerst': stukje bij beetje komt het programma van presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen meer aan de oppervlakte.

'Ik ben in sociaal opzicht links, in economisch opzicht rechts, en in nationaal opzicht vooral Frans.' Dat zijn de uitgangspunten die de extreem-rechtse leider tijdens de campagne voor de eerste ronde niet moe werd te herhalen. Le Pen heeft een slimme campagne gevoerd, gericht op het verleiden van weifelaars en ontevredenen met de links-rechtse cohabitation die anders nimmer extreem-rechts zouden stemmen. Geen scheldpartijen tegen joden, buitenlanders, aidslijders of vrijmetselaars, zoals voorheen. Le Pen stelde zich op als de kandidaat van 'de kleine man', 'de uitgeslotenen', 'de ongediplomeerden'. En hij citeerde de paus in zijn overwinnaarsspeechje van zondagavond: 'Wees niet bang.'

Maar wat is hij in concreto als president van plan? Daarvoor is het vierhonderd pagina's tellende programma van het Front National te raadplegen, alsook het boek van rechterhand Jean-Claude Martinez Les cent premiers jours à l'Elysée (De honderd eerste dagen in het Elysée). Van dat boek uit 1988 zegt Le Pen nu 'dat ik het als een vademecum kan gebruiken'.

De belangrijkste voornemens van kandidaat-president Le Pen:

Een referendum over vijf grote kwesties: Europa, immigratie, het beginsel van 'eigen volk eerst', de doodstraf, defensie en tegelijk de mogelijkheid voor de president om de noodtoestand uit te roepen vanwege binnenlandse onveiligheid. Elk jaar van het presidentiele mandaat zou er één kwestie per referendum moeten worden afgehandeld. Te beginnen met 'eigen volk eerst', 'op elk gebied: wonen, werken, sociale bijstand'.

Immigratie en nationaliteit: illegalen worden daadwerkelijk uitgezet. Als dat niet meteen lukt, moeten ze in 'betrekkelijk comfortabele kampen' hun vertrek afwachten. Legale immigratie wordt totaal verboden, wat impliceert dat Fransen niet meer met buitenlanders mogen trouwen. De Franse nationaliteit wordt doorgegeven van ouder op kind. Dat betekent de invoering van het 'droit de sang' ten koste van het traditioneel-Franse 'droit du sol': wie momenteel op Franse grond geboren wordt, is Fransman.

Europa, buitenlandse zaken: de Fransen zullen worden geraadpleegd over het verlaten van de Europese Unie. De franc zal worden heringevoerd, het verdrag van Schengen opgezegd, en de grenzen zullen weer worden gesloten om Franse producten te beschermen. Frankrijk zal zijn steun aan het Joegoslavië-Tribunaal intrekken, het embargo tegen Irak opheffen, en zal niet langer meewerken aan multilaterale instellingen als de Wereldhandelsorganisatie en het IMF.

Defensie: Frankrijk zal zich uit de NAVO terugtrekken. Franse militairen zullen Kosovo en Bosnië verlaten, want Parijs 'zal niet langer meewerken aan operaties onder buitenlands bevel'. De Franse kernmacht moet worden versterkt. Een nationaal vrijwilligersleger van 150 duizend zal worden opgericht , om 'mee te helpen de orde te handhaven'. Het defensiebudget gaat omhoog tot 4 procent van het BBP (nu 1,9 procent). Het aantal vrouwen in het leger gaat terug tot maximaal 5 procent (nu 9 procent).

Volksgezondheid, familiepolitiek: abortus wordt weer verboden, net als de vrije verstrekking van de morning-afterpil. Het samenlevingscontract wordt afgeschaft. Gehuwde ouders - van Franse origine - met meer dan twee kinderen mogen rekenen op een forse kinderbijslag. Moeder ontvangt anderhalf maal het minimumloon voor de eerste drie jaar van het eerste en tweede kind. In geval van drie of meer kinderen wordt ze betaald tot het laatste kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Fransen en buitenlanders krijgen een afzonderlijke ziekteverzekering.

Onderwijs: er komt een 'defensieraad' die straffen kan uitdelen voor 'doelbewuste aanvallen op de taal'. Het geschiedenisonderwijs moet zich richten op de 'glorieuze pagina's van onze geschiedenis'. Schoolboeken worden onderzocht op indoctrinatie. Om 'verzet te bieden tegen de marxistische conditionering, tegen de overheersing van het geld en het cultureel-kosmopolitische imperialisme', moet de staat waken over 'het nationale geheugen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden