NieuwsVerkiezingen

Onder Kaag gaat D66 met nieuwe plannen de strijd aan met linkse partijen

Een hoger minimumloon, gratis kinderopvang, een ruimhartiger asielbeleid en hogere belastingen voor de rijken. Met de nieuwe plannen die D66 zondag presenteerde in het verkiezingsprogramma wil de regeringspartij de concurrentie aangaan met linkse partijen.

Frank Hendrickx
Sigrid Kaag tijdens haar presentatie als lijsttrekker van D66. Beeld ANP
Sigrid Kaag tijdens haar presentatie als lijsttrekker van D66.Beeld ANP

Volgens partijleider Sigrid Kaag, die het programma zondagmiddag in Rotterdam in ontvangst nam, biedt de coronacrisis kansen voor ‘een nieuwe koers’. ‘Dit is het moment om te durven dromen, om groots te denken.’

Met Kaag als lijsttrekker hoopt de coalitiepartij kiezers weg te trekken bij partijen als GroenLinks en PvdA. Uit opiniepeilingen blijkt dat de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking populair is bij de achterbannen van die partijen. D66 bekeert zich in het ruim 200 pagina’s tellende verkiezingsprogramma, dat later dit jaar nog moet worden goedgekeurd door de leden, tot een ‘progressief kapitalisme’, waarin de overheid zich laat zien als strenge marktmeester.

Daarnaast scherpt D66 de doelstellingen voor het klimaatbeleid aan, wordt er zwaar ingezet op meer natuur en moet de landbouw ingrijpend hervormen. De partij wil onder andere de broeikas- en stikstofuitstoot van boerenbedrijven zwaarder gaan belasten en de veestapel halveren. Op die manier moet de omschakeling naar een minder vervuilende, circulaire landbouw tot stand komen.

Op sociaal-economisch terrein schuift D66 bij sommige onderwerpen ook naar links op. Zo moeten mensen met een vermogen van boven een miljoen euro een belasting van 1 procent gaan betalen. Daarnaast wil de partij het minimumloon verhogen met 10 procent en als de werkgelegenheid het toelaat zelfs 20 procent. Het toeslagenstelsel gaat op de schop. Verder zet D66 in op gratis kinderopvang voor iedereen, een idee waar een partij als de PvdA ook al langer voor pleit.

D66 wil ook nog een hervorming van het eigen risico in de zorg, een ander onderwerp waar linkse partijen al langer mee bezig zijn. Volgens Kaags partij leidt het eigen risico van 385 euro nu te vaak tot zorgmijdend gedrag, omdat iedereen die één keer naar het ziekenhuis moet dat geld meteen volledig kwijt is. De partij pleit daarom voor een eigen bijdrage van 100 euro per ziekenhuisbehandeling, met een maximum van 400 euro.

Het leenstelsel gaat er ook weer aan. D66 wil een ‘nieuwe studiebeurs’, die neerkomt op 300 euro voor alle studenten via de Belastingdienst en nog eens 400 euro per maand voor studenten met ouders die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen.

Onder Kaag wil D66 daarnaast een ruimhartiger asielbeleid. Nu heeft Nederland zich nog verplicht om via de UNHCR 500 vluchtelingen per jaar naar Nederland te halen. Dat moet van D66 omhoog naar 5.000 mensen per jaar. Ter vergelijking: de EU heeft nu een gezamenlijk quotum van 25.000 mensen per jaar.

Ook moet er in Nederland harder worden opgetreden tegen racisme, onder meer door een nieuwe Nationaal Coördinator Discriminatiebestrijding. D66 wil dat er in 2023 een bijzonder gedenkjaar komt om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maakte als voorzitter van de programmacommissie wel meteen een voorbehoud bij alle plannen, omdat niemand weet hoe lang de coronacrisis nog voortduurt. ‘Het zijn onzekere tijden. Al deze plannen kosten heel veel geld en we weten niet wat de toekomst brengt. Een verslechtering van de situatie kan ervoor zorgen dat we de snelheid van onze ambities moeten bijstellen.’

Minister Sigrid Kaag: ‘Het lijkt soms net alsof ik een eeuwige inburgeringscursus moet doen’

Sigrid Kaag spreekt zes talen, heeft een glanzende internationale loopbaan en wil de eerste D66-premier van Nederland worden. Dus niet per se de eerste vrouwelijke premier, want de hokjes ‘vrouw’ of ‘feminist’, daar wordt ze liever niet zomaar ingestopt. ‘Ik heb carrière gemaakt als méns.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden