Onder harde werkers

Ter introductie van gast Ad Melkert was verslaggever Tonko Dop van Slot Rottenberg naar de Krimpenerwaard getogen. Daar staat niet alleen het geboortehuis van Melkert (in Gouderak), maar ook dat van Wim Kok (Bergambacht)....

Maar pas op: laten we de Krimpenerwaarders vooral niet over één kam scheren. Melkert zelf schrok er met karakteristieke behoedzaamheid voor terug om een stellige uitspraak te doen over andere delen van de streek. 'Ik ken Bergambacht niet zo goed', zei hij, en het klonk alsof er niet een paar kilometer, maar een hele zee tussen dat stadje en zijn eigen geboortedorp ligt.

Er hing woensdagavond een wat bedrukte sfeer in Slot Rottenberg, alsof iedereen besefte dat het verlies beperkt houden tot een zetel of tien nog het maximaal haalbare is voor de PvdA. Melkert zelf maakte een vermoeide indruk. Het was een lange dag geweest in het Binnenhof, tussen het debat door had hij ongetwijfeld ook nog een of twee interviews gegeven, en nu moest hij ook nog eens in de slag met een gedreven figuur als Felix Rottenberg. 'Wat een vak', verzuchtte 'raadsheer' Arend Jan Heerma van Voss in het voorgesprek.

Die verzuchting sloeg ook op het feit dat Melkert in de campagne steeds weer wordt aangesproken op persoonlijke kenmerken: zijn kille uitstraling, zijn regenteske stijl. Ongewild maakte Melkert dat ongerief aanschouwelijk door zijn jasje uit te trekken. Dat was vast bedoeld om een minder formele sfeer te scheppen. Maar met zijn hoog opgetrokken schouders hield hij de ongedwongenheid op ruime afstand.

Rottenberg vroeg hem hoe hij omgaat met al het rumoer in de media over de inslag van zijn campagne en zijn manier van optreden. 'Door dicht bij mezelf te blijven', luidde het antwoord. Een jaar geleden was dat devies allicht afdoende geweest. Maar nu er door het land een golf van onbehagen over het Haagse establishment spoelt en een begenadigd provocateur zijn opwachting maakt in de politieke arena, is het niet goed genoeg.

Of weet de PvdA-lijsttrekker alsnog boven zichzelf uit te stijgen? Soms brengt een crisissituatie het beste in iemand boven. Gisteren interviewde Netwerk Defensieminister Frank de Grave over de perikelen bij de landmacht en de val van het kabinet. Ik zag een beheerste bewindsman, die goed leek te weten wat hem te doen staat. En voor het eerst in vele weken drong zich niet meteen het beeld op van zijn jengelende en een glaasje ranja drinkende dubbelganger uit Kopspijkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden