Onder docenten

In de debuutroman Dood van een leraar van Cyrille Offermans krijgt filosofiedocent Freek Moerdijk 24 uur respijt van zijn directeur om te besluiten of hij 'een mooie en passende toespraak' wil houden op een begrafenis. Collega Peter Marks is namelijk op een onfortuinlijke manier aan zijn eind gekomen.


In de docentenkamer heerst de waan van de dag. Roddel en achterklap staan hoog op de agenda. Offermans steekt zijn kritiek op het huidige onderwijs dat geregeerd wordt door bestuurders, niet onder stoelen of banken.


Leraren zijn overspannen of onverschillig, en kiezen zodra ze kunnen voor een andere baan. Zo ook Freek, al heeft hij aanvankelijk hoopvolle ideeën over zijn leerlingen: 'Het was de kunst hun openheid, hun energieke, maar grotendeels ongerichte drang naar vernieuwing didactisch uit te buiten.'


In bedachtzame bewoordingen laat Offermans, oud-docent aan een middelbare school, zijn held niet alleen terugblikken op 'het gruwelverhaal' uit 'dat gekkenhuis', te weten het Jan Swammerdam College in Amsterdam, maar ook op diens leven tot dan toe. Freek is kort na zijn studie getrouwd met de Spaanse violiste Maria en is sinds kort vader van de kleine Felix. Merkwaardig hoe oubollig zijn gedetailleerde relaas klinkt, terwijl hij nog maar eind twintig is.


De plot heeft niet veel om het lijf en is meer een raamwerk waarbinnen de essayist kan reflecteren op onderwerpen die hem na aan het hart liggen. Van de gewetensnood waarin Freek ten slotte zegt te verkeren, voel je niets.


Zelfs al is deze zedenschets wellicht uit het leven gegrepen, tijdens het lezen ervan voelde ik me vooral één met al die leerlingen die hun gedachten maar moeilijk bij de les kunnen houden.


Cyrille Offermans: Dood van een leraar.


Cossee; 320 pagina's; € 19,90.


ISBN 978 90 5936 298 7.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden