ONDER DE STREEP

NIEUWKOMERS Om het onderwijs aan nieuwkomers in Nederland te verbeteren, heeft het ministerie van Onderwijs de immigranten die geen Nederlands spreken in drie groepen onderverdeeld: veiligheidszoekers, gezinskomers en positieverbeteraars....

Uit een onderzoek van het Landelijk Studie- en Ontwikkelingscentrum voor de Volwasseneneducatie (SVE) blijkt dat de verschillende groepen nieuwe Nederlanders andere onderwijswensen hebben.

De veiligheidszoekers zijn vaak al wat ouder, hebben een hogere opleiding en willen graag werken. Ge

zinskomers, zijn jong, hebben een lagere opleiding en zijn niet zo gericht op het vinden van werk. Positieverbeteraars, die net zoals gezinskomers naar Nederland komen om zich bij hun gezin te voegen, willen wel heel graag werk en hebben meestal een redelijke vooropleiding gevolgd. Het SVE pleit voor cursussen Nederlands en voor voortgezet algemeen volwassenen onderwijs dat beter aansluit bij de vraag van de drie groepen. Bovendien moet de registratie van nieuwkomers worden verbeterd en moeten zij een duidelijk beeld van het onderwijs krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.