Onder de maat

IN het onderwijs komen de zwakke leerlingen steeds meer in het gedrang. Dat blijkt uit twee belangrijke rapporten die vorige week verschenen....

In het basisonderwijs presteren de witte scholen het best, de zwarte het slechtst. In het voortgezet onderwijs zet de tweedeling zich voort. Het SCP concludeert dat enerzijds de deelname aan havo en vwo in de jaren negentig is gegroeid, terwijl aan de onderkant het percentage zorgleerlingen in het voorbereidend beroepsonderwijs naar 16 procent is gestegen.

Veel recente onderwijsvernieuwingen, zoals de basisvorming en de samenvoeging van mavo en voorbereidend beroepsonderwijs, zijn bedacht om de positie van de leerlingen in achterstandssituaties te verbeteren. Opeenvolgende staatssecretarissen, zoals Wallage en Netelenbos, hebben altijd gehamerd op het belang van het onderwijs bij een rechtvaardiger verdeling van kennis, macht en inkomen. Het is tragisch om te constateren dat al die goede bedoelingen de positie van leerlingen aan de onderkant niet hebben verbeterd.

Uit het verslag van de Onderwijsinspectie blijkt dat in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, waar 60 procent van de leerlingen naartoe gaat, de malaise compleet is. Het aantal voortijdige schoolverlaters is hoog, de leerlingen met gedragsproblemen zijn oververtegenwoordigd en het toch al zorgwekkende lerarentekort is er groter dan elders. Het is begrijpelijk dat veel leerkrachten hun zware werk op een achterstandschool verruilen voor een baan met minder ellende. De docenten die overblijven zijn óf zeer gemotiveerd óf ze zijn eigenlijk niet goed genoeg. Daar komt nog eens bij dat de gebouwen aftands zijn en praktijklokalen zo sterk verouderd dat ze niet meer voorbereiden op toekomstige banen.

Ook in het basisonderwijs hebben de zwarte scholen in de vier grote steden de meeste moeite om goed personeel te vinden. Bovendien zijn er nauwelijks nog docenten voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. De leerkrachten die waren vrijgesteld voor die extra lessen worden bijna allemaal ingezet in het reguliere onderwijs. Dat geldt trouwens ook voor de witte scholen.

Dit alles rechtvaardigt de conclusie dat de kwaliteit van het onderwijs aan kwetsbare jongeren onder de maat is. Het is onaanvaardbaar dat juist zij de prijs moeten betalen voor een falend onderwijsbeleid. Het nieuwe kabinet zal extra middelen moeten vrijmaken om alle leerlingen gelijke kansen te bieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden