Onder de beugeldragers stijgt gejuich op voor Hans Wiegel

Tweede-Kamerleden zijn ook maar mensen. En dus hebben steeds meer VVD'ers genoeg van Ayaan Hirsi Ali, die alle Haagse mores aan haar laars lapt....

DOOR RAOUL DU PRÉ EN PHILIPPE REMARQUE

De fractievergaderingen van de VVD worden steeds gezelliger. Ze beginnendaar tegenwoordig elke week met een rondje excuses. Pieter Hofstra, omdathij weer ergens heeft gezegd dat hij toch per se een kilometerheffing wil:'Sorry.' Anton van Schijndel, vanwege zijn laatste interview overstrafkampen voor criminele jongeren: 'Sorry jongens.'

Deze week waren er zelfs twee aan de beurt. Hans van Baalen omdat hijzich in de krant wat bon mots had laten ontglippen over het referendum, datin de portefeuille van Ruud Luchtenveld zit: 'Sorry Ruud.' En natuurlijkAyaan Hirsi Ali vanwege haar onverhoedse aanval op partij-icoon Wiegel:'Sorry, sorry, sorry.'

Dat beweerden de VVD'ers althans in koor - dat Ayaan sorry had gezegd.'Ja hoor, meteen excuses aangeboden, die Ayaan. Mooi zo. Zand erover.' MaarAyaan wist van niets. 'Ik heb geen woord teruggenomen', zei ze, woedend.'Geen letter!' Ze vermoedt dat ze het slachtoffer is geworden van eencollectief staaltje spinning door haar collega's.

Wie er ook gelijk heeft, het zegt veel over het niveau waarop derelatie tussen Hirsi Ali en haar mede-Kamerleden in de VVD-fractie intussenis beland. De ergernis gaat natuurlijk in de eerste plaats overGrondwetsartikel 23 en haar toon in het integratiedebat. Maar als hetalleen om de toon ging, zou Rita Verdonk ook een probleem hebben. En dieis nou juist ongekend populair, in de hele partij.

In het geval van Ayaan mogen ook de platvloerse sentimenten niet wordenuitgevlakt. Kamerleden zijn ook maar mensen. Ayaan doet wat ze wil. Ayaangeeft overal vrijelijk haar mening over. Ayaan trekt zich niets aan vanportefeuilles, peilingen of partijpolitieke gevoeligheden ('Over driemaanden verkiezingen. O ja?'). Ayaan staat in de Time-tophonderd vaninvloedrijkste mensen ter wereld. Ayaan heeft de mooiste kleren aan. Ayaanis groter dan de VVD.

Ayaan is als het mooiste meisje van de klas, dat alles kan maken en dantoch nog door de leraar in bescherming wordt genomen. Dat wekt afgunst bijde braaf huiswerkmakende beugeldragers op de voorste bankjes. Elke dag inde krant, dat zouden Jelleke Veenendaal, Fadime -rgu en Eric Balemans ookwel willen. Maar zij moeten voor het stellen van een schriftelijke vraag eerst een handtekening ophalen bij de fractietop.

'Kan het niet eens ophouden, al die stukken in de krant over Ayaan?',vroeg een prominent VVD-Kamerlid onlangs binnenskamers aan ons. 'Wat zienjullie toch in haar?' Maar niemand die de ergernis hardop uitsprak. TotHans Wiegel zich meldde. 'Het moest maar eens een keertje worden gezegd',sloot hij deze week zijn tirade tegen Hirsi Ali af. Uit de Haagse VVD-vertrekken steeg instemmend gejuich op.

Ayaan zal er niet echt mee zitten. De VVD is maar een podium, vanwaarze haar ideëen het land in kan slingeren. Het had, als het net even anderswas gegaan, ook de PvdA kunnen zijn. Wie zich de Verlichting van een helewereldreligie ten doel stelt, laat zich niet afleiden door gemor in de fractiekamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden