Ondanks politiemissie voelen burgers Kunduz zich stuk onveiliger

De politietrainingsmissie in Kunduz heeft niet kunnen verhinderen dat burgers in de Afghaanse provincie zich een stuk onveiliger zijn gaan voelen dan toen de missie begon. Eind 2012 had 65 procent van de bevolking het gevoel dat extra politieagenten nodig zijn om de veiligheid te waarborgen, ten opzichte van 46 procent een jaar eerder.

Nederlandse militairen maken zich gereed voor een bezoek aan een politiepost in de stad Kunduz, Afghanistan. (Archieffoto 2011) Beeld anp

Dit staat in het evaluatierapport van de Afghaanse onderzoeksorganisatie CPAU, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse ambassade in Kabul. Het onderzoek vormt de basis voor de evaluatiebrief over de politietrainingsmissie die het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. In totaal werden 930 burgers en 200 politieagenten uit alle districten van Kunduz geïnterviewd.

Nederland beëindigt de missie op 1 juli. Er blijven dan alleen nog vier F-16's in de lucht om de internationale troepenmacht (ISAF) en de Afghaanse strijdkrachten te beschermen. Daarnaast blijft Nederland deelnemen aan de Europese politiemissie in Afghanistan (EUPOL), die het hogere kader van de Afghaanse politiemacht opleidt.

'Stuk beter'
Premier Rutte beklemtoonde vorige week dat Afghanistan 'er een stuk beter voor staat' dan toen de missie twee jaar geleden begon. Uit het onderzoek blijkt vooral dat het vertrouwen in de politie in de gehele provincie behoorlijk is toegenomen (van 64 procent naar 77 procent), maar juist in de districten Kunduz-Stad en Khanabad is afgenomen. Dit terwijl Nederlandse politietrainers daar veelvuldig Afghaanse agenten hebben opgeleid. Een van de verklaringen is mogelijk dat de politie daar misschien minder slaat, maar wel om meer smeergeld vraagt.

Eenzelfde trend is te zien als burgers wordt gevraagd of zij het afgelopen jaar onjuist zijn behandeld door de politie. Het aantal klagers daalde in de gehele provincie van 25 procent naar 20 procent, terwijl in Kuduz-Stad juist spraken was van meer klagers.

Omkoping
Het aantal inwoners in Kunduz dat gelooft dat je zonder omkoping eerlijk wordt behandeld door aanklagers is flink gedaald, van 52 procent in 2011 naar 42 procent in 2012, zo becijferde CPAU. Het merendeel, bijna 60 procent van de inwoners denkt dat politie en aanklagers partijdig zijn. Dat percentage lag in 2011 een stuk lager.

Burgers zoals de 50-jarige Sufi Nur Mohammad, wiens twee broers afgelopen zomer werden vermoord en sindsdien tevergeefs probeert de autoriteiten te overtuigen om de daders op te pakken, blijven achter met een groot gevoel van onrecht. 'Als je rijk en machtig bent, kun je hier wegkomen met moord. Als je arm bent zoals ik, helpen ze je niet.'

Lees vandaag meer in Vonk: De Kunduz-evaluatie van het kabinet geëvalueerd.

Nederlandse militairen in Kunduz. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.