nieuwsOV-staking

Ondanks ov-staking minst drukke dinsdagavondspits van de maand

De staking in het openbaar vervoer heeft niet geleid tot een drukke avondspits. Wel kwam de spits veel eerder op gang dan gebruikelijk. De ANWB meldde kort na 19.00 uur dat er vrijwel geen files meer waren.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

In vergelijking met andere dinsdagavonden deze maand was het zelfs de minst drukke avondspits, zei een woordvoerder van de ANWB. Het hoogtepunt van de avondspits was omstreeks 16.45 uur met ruim 460 kilometer file. Normaal gesproken is de grootste drukte rond 17.30 uur.

‘De ochtendspits viel deze dinsdag al veel eerder dan anders en dan is het te begrijpen dat de avondspits ook eerder valt. Mensen die vroeger met werken begonnen, gingen vermoedelijk ook eerder naar huis’, aldus de woordvoerder.

Ook het goede weer zou wel eens een positieve bijdrage geleverd kunnen hebben, vermoedt hij. Een andere verklaring voor de meevallende avondspits is dat minder mensen de weg op zijn gegaan. Ze zijn thuis gebleven of reisden samen.

Eerder op de dag was de ochtendspits ook al meegevallen. Om 06.45 uur stonden er 30 files met een lengte van 105 kilometer, om 08.00 uur bedroeg de spitspiek 328 kilometer, meldt Rijkswaterstaat. Iets na tienen waren de files grotendeels opgelost. Maar de overheidsdienst verwacht een drukke avondspits.

De ov-staking leek vooral voor klein leed te zorgen. De meeste reizigers gingen goed geïnformeerd op pad. Op Schiphol werden zo’n tachtig vluchten geannuleerd. Extra personeel zorgde ervoor dat het verkeer in goede banen werd geleid.

Tussen de luchthaven en Amsterdam en Hoofddorp rijdt, op last van de rechter, vier keer per uur een trein. En ook bussen van Connexxion in Noord-Holland en Zeeland blijven de hele dag rijden, evenals bussen en regionale treinen van vervoersbedrijf Keolis. Desondanks staat 90 procent van de bussen in het land stil.

Beter pensioen

Met de staking, die tot middernacht duurt, hopen de vakbonden FNV, CNV en VCP een beter pensioen af te dwingen. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor ‘een pensioen voor iedereen’, dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Op woensdag 29 mei worden de pensioenacties voortgezet met werkstakingen in andere branches en grote demonstraties in Den Haag, Eindhoven, Arnhem en Groningen. Onder ov-medewerkers is de stakingsbereidheid groot, CNV meldt dat ‘vele duizenden mensen’ meedoen.

Hijgend onder het IJ door of ‘lekker terug naar bed’, nu het water onbegaanbaar is

Duizenden forensen die dagelijks het Noordzeekanaal of het IJ tegenkomen op hun reis, worden geraakt door de ov-staking. Voor de Velserpont is alleen de auto een alternatief. In Amsterdam mogen (brom)fietsers bij hoge uitzondering door de IJtunnel. Hijgend en puffend, dat wel. Vanaf Schiphol is alleen Amsterdam CS bereikbaar per trein. Anderen stranden. ‘Ik heb geen idee wat ik ga doen.’

Bonden zetten kabinet onder druk met landelijke stakingen

Deze week komen werkenden in opstand tegen de almaar stijgende AOW-leeftijd en de al jaren krimpende koopkracht van de pensioenen. Nadat een eerdere landelijke actiedag op 18 maart werd overschaduwd door de aanslag in Utrecht, voeren vakbonden FNV, CNV en VCP dinsdag en woensdag de druk op door het openbaar vervoer plat te leggen en in heel het land te demonstreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden