NieuwsRenovatie Binnenhof

Ondanks kritiek houdt Knops vast aan twee architecten bij renovatie Binnenhof

De politieke soap rond de verbouwing van het Binnenhof is nog lang niet ten einde. Ondanks forse twijfels van de oppositie, de coalitie en de Rijksbouwmeester over een samenwerking tussen de architecten Ellen van Loon en Pi de Bruijn, blijft staatssecretaris Knops achter dit idee staan. 

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wordt een gebrek aan regie verweten bij de verbouwing van het Binnenhof.Beeld ANP

Volgend jaar september moet de verbouwing van het Binnenhof van start gaan, maar de aanloop daarnaartoe verloopt uiterst stroef. De architect van de Eerste Kamer is al vertrokken na kritiek op haar ideeën en ook de ontwerpen voor de Tweede Kamer zijn negatief ontvangen: in de ogen van veel Kamerleden is verantwoordelijk architect Ellen van Loon te ambitieus met haar ingrepen. De Bruijn, die de nieuwbouw uit 1992 realiseerde, is ingeschakeld om de plannen een meer bescheiden karakter te geven.

Ondanks de weerstand tegen Van Loon is ze vooralsnog niet van plan uit eigen beweging het toneel te verlaten. Haar woordvoerder bleef gedurende de periode waarin de kritiek toenam herhaaldelijk wijzen op het afgesloten contract. Daarin staat volgens hem dat Van Loon als coördinerend architect het voorlopige en definitieve ontwerp van de Tweede Kamer aanlevert.

‘Contract is contract’, onderstreepte ook bewindsman Knops dinsdag nog maar eens, om daar vervolgens wel aan toe te voegen dat De Bruijn de eindverantwoordelijke – en dus coördinerend architect – voor de verbouwing van de Tweede Kamer wordt.  Maar over de precieze rolverdeling wordt volgens Knops nog gesproken. De staatssecretaris wilde niks kwijt over de hiërarchische relatie tussen Van Loon en De Bruijn.

In en buiten de Kamer is de verwachting dat de twee gerenommeerde architecten niet naast elkaar kunnen werken. Dinsdag heeft Knops die twijfels niet kunnen wegnemen. De VVD diende een breed gesteunde motie in waarin de staatssecretaris wordt verzocht de aanstelling van De Bruijn pas definitief te maken als Van Loon daarmee akkoord is. 

‘Sobere en doelmatige’ verbouwing

Van Loon werkt voor het befaamde architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Rijksbouwmeester Floris Alkemade adviseerde om de renovatie van de Tweede Kamer over te laten aan OMA,  dat niet direct de eerste kandidaat lijkt voor de ‘sobere en doelmatige’ verbouwing die het moet worden. Toch staat Alkemade nog steeds achter de keuze, omdat het bureau ‘veel ervaring heeft met logistiek ingewikkelde klussen en infrastructuur’, zei hij dinsdag in de Volkskrant.

Alkemade onthulde ook dat hij al sinds 2015 gesprekken voert met Pi de Bruijn over zijn rol in de verbouwing van de Kamer. Maar die gesprekken vonden volgens de Rijksbouwmeester niet plaats vanwege disfunctioneren van Ellen van Loon. ‘Ik wil benadrukken dat beide architecten hier uitstekend werk hebben verricht.’

De positieve woorden van Alkemade contrasteren met het overwegend negatieve oordeel van de Tweede Kamer over OMA. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer uitten achter de schermen forse kritiek op de plannen van Van Loon.  PVV en SP vroegen dinsdag per motie om een ontbinding van het contract met het architectenbureau. 

Zo ver wilden VVD, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en D66 niet gaan, maar zij zetten wel grote vraagtekens bij een samenwerking tussen De Bruijn en Van Loon. Ook Alkemade betwijfelt of de twee gerenommeerde architecten wel naast elkaar kunnen werken: ‘Van Loon en De Bruijn botsen qua inzicht en karakter’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden