Ondanks 'groenste regeerakkoord ooit' blijven kolencentrales tot 2030 open

De kolencentrales blijven de komende jaren ongemoeid. Pas in 2030, zo stelt het regeerakkoord van Rutte III, moeten ze alle vijf dicht. Dat is een grote tegenvaller voor de milieubeweging, die al jaren roept dat snelle sluiting van de kolencentrales de beste maatregel is voor het klimaat.

De kolencentrale in de Eemshaven. Beeld anp

Van één centrale verwachtte bijna iedereen dat die zou worden gesloten: de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. Het is een van de twee nog resterende oude kolencentrales. Maar het is ook de enige centrale die eind vorig jaar geen subsidie kreeg toegewezen om biomassa oftewel houtkorrels bij te stoken.

Het demissionaire kabinet heeft in zijn zittingstermijn vijf kolencentrales gesloten. Er resteren nu nog vijf. In Amsterdam en in Geertruidenberg staan centrales anno 1995, en de centrales op de Maasvlakte (een van Engie en een van Uniper) en aan de Eemshaven (van RWE) zijn een à twee jaar oud. Behalve de Amsterdamse centrale kregen ze eind vorig jaar allemaal een forse subsidie toegezegd om biomassa bij te stoken. Omdat de Amsterdamse centrale niet mocht meedelen in dat feest, verwachtten veel mensen dat die dicht zou gaan - temeer omdat er een grote beweging op gang kwam die beoogde de Hemwegcentrale te sluiten; zelfs eigenaar Nuon leek er geen zin meer in te hebben.

Berucht onderwerp

Kolencentrales zijn berucht in de klimaatdiscussie, omdat zij voor de productie van stroom dubbel zoveel CO2 uitstoten als een vergelijkbare gascentrale. De kolencentrales stoten jaarlijks 12 megaton CO2 uit, 6 procent van de totale landelijke uitstoot. Een groot deel van de milieubeweging vindt snelle sluiting van de kolencentrales de meest noodzakelijke maatregel om de akkoorden van Parijs te kunnen halen.

Het nieuwe kabinet komt wel met een klimaatwet, die bepaalt dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent moet zijn gedaald. De Klimaatwet is een idee van oud-PvdA-leider Diederik Samsom en Jesse Klaver van GroenLinks. Volgens het regeerakkoord moet, om die 49 procent te halen, de jaarlijkse uitstoot van CO2 met 56 miljoen ton omlaag. De grootste stappen denkt het nieuwe kabinet te zetten met het ondergronds opslaan van CO2 (18 miljoen ton) door de industrie, en met de sluiting van de kolencentrales (12 miljoen ton). Tot nu toe wordt in Nederland nog geen kilo CO2 ondergronds opgeslagen.

Een andere maatregel is het duur maken van de uitstoot van CO2. Deskundigen zijn het er al lang over eens dat dat dé oplossing is, maar dat moet dan wel in Europees verband gebeuren. Rutte III gaat ten minste één maatregel treffen: elektriciteitscentrales moeten vanaf 2020 een CO2-heffing betalen die zou oplopen van 220 miljoen in 2020 tot 620 miljoen euro in 2030 - als er dan tenminste nog centrales zijn die fossiele brandstof verstoken. Zo'n CO2-heffing zal de concurrentiepositie van windmolens en zonnepanelen op de stroommarkt nog aanzienlijk verder versterken.

Hier vindt u het laatste nieuws over het regeerakkoord

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is openbaar. De partijleiders gaven elk een korte toelichting op het akkoord. Daarbij hebben ze alle vier meteen accenten gezet en thema's beklemtoond die voor hun eigen achterban van belang zijn. Volg in ons liveblog het laatste nieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden