Ondanks goede voornemens wéér geen vrouw benoemd

Meer vrouwen aan de top, wilde het kabinet. Senay Özdemir, concludeert dat daar niets van terechtkomt. Zelfs in de emancipatiecommissie zitten vooral mannen....

Met de benoeming van Henk Hagoort als voorzitter van de publieke omroep (Media, 1 februari) is de maat vol. De mannenmaat wel te verstaan: dit kabinet – dat werk zou maken van topbenoemingen van vrouwen – heeft voor de zoveelste keer laten zien dat beloften kennelijk lege papieren zijn om zolders mee te behangen.

Het probleem was niet dat er geen goede vrouw beschikbaar was. Een headhunter scoutte een aantal vrouwen, er was zelfs een topvrouw die tot de laatste ronde vorderde. Maar uiteindelijk viel de keuze toch weer op een middelmatige man. Zo komen we natuurlijk nergens.

Dit voorbeeld is bepaald niet de eerste keer. Hoe bestaat het, dat er uitgerekend in de commissie-Bakker die met voorstellen moet komen om de arbeidsparticipatie te verhogen, maar één vrouw zit? Naast zeven mannen? Was er behalve hoogleraar socialezekerheidsrecht Saskia Klosse werkelijk niet nog één vrouw te vinden die daar iets zinnigs over kon zeggen?

Bij zijn aantreden in februari 2007 beloofde het kabinet-Balkenende IV nog dat het zijn uiterste best zou gaan doen meer vrouwen benoemd te krijgen op topposities. Het zou zich daarbij in de eerste plaats richten op die benoemingen waar het rechtstreeks invloed op had. Dat wil zeggen bij de overheid en in de publieke sector in bredere zin. Bij de begrotingsbehandelingen in oktober spitste minister Plasterk (verantwoordelijk voor emancipatiezaken) dat nog eens toe: ‘Bij benoemingen van nieuwe leden van algemene en algemeen technische adviescolleges zal in de helft van de gevallen een vrouw worden voorgedragen.’

Hadden minister Plasterk en zijn collega’s in het kabinet geen invloed op de samenstelling van de commissie-Bakker? Jawel, want ze hebben die zelf ingesteld. Waren er verder geen vrouwen voorhanden? Natuurlijk wel. En als het kabinet het zelf niet had kunnen bedenken, had het altijd nog kunnen terugvallen op lijstjes die voorhanden zijn met namen van topvrouwen in Nederland. Dertig jaar na de SIRE-campagne die wilde dat een slimme meid op haar toekomst is voorbereid, zijn er in Nederland volop vrouwen die behalve over vakkennis ook over de nodige bestuurlijke ervaring beschikken.

Er zijn veel meer voorbeelden te noemen. De laatste burgemeestersbenoemingen betroffen allemaal mannen. Voor het zeventien leden tellende Innovatieplatform werden maar vier vrouwen uitverkoren. En vorige week lekte via Elsevier uit wie de nieuwe secretaris-generaal wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken: een man (Ed Kronenburg, red.). Afgelopen donderdag, tijdens de uitreiking van de eerste Prinsjesdag Award (een prijs van Women on Top voor de meest vrouwvriendelijke politicus), werd de winnaar, minister Bert Koenders, hier stevig op aangesproken. Zijn verweer was kort: er was nog niets beslist. Women on Top is benieuwd wat Koenders nog klaar krijgt bij zijn collega’s op de Apenrots van Buitenlandse Zaken. Hopelijk lukt het hem echt new girls in het old boys network te introduceren. Het principe moet zijn dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw.

Het is nog maar de vraag of het kabinet zijn eigen streefcijfers weet te halen. Het percentage van vrouwen in leidinggevende posities moet van 12 procent nu naar 25 procent in 2010. Voor de rijksoverheid geldt de doelstelling dat in 2011 minstens 25 procent van de functies bij de Algemene Bestuursdienst door vrouwen wordt bezet. Op dit moment wordt op elf van de dertien ministeries minder dan 25 procent van die functies door vrouwen vervuld en op vijf departementen is dat zelfs minder dan 15 procent. Bij Defensie is de situatie het ernstigst; het percentage vrouwen in de krijgsmacht is maar 7 tot 10 procent, in de hogere rangen nog minder. De streefcijfers voor 2010 zijn: 6 procent vrouwen in de rang van kapitein tot majoor en 3 procent vrouwen in de rangen van majoor en hoger.

Gelukkig krijgt het kabinet de komende tijd volop kansen om zijn beloftes alsnog waar te maken. Minister Plasterk moet op zoek naar een directeur voor het Nationaal Historisch Museum, minister Ter Horst naar een burgemeester voor Rotterdam, minister Verhagen naar een nieuwe secretaris-generaal voor Buitenlandse Zaken, minister Donner naar een nieuwe secretaris-generaal voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Eurlings heeft een vinger in de pap bij de speurtocht naar een nieuwe directeur voor Schiphol.

Dat moet lukken, zou je zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden