Ondanks gerommel met wrakstukken nieuwe bewijzen voor raketinslag

De bewijzen dat een raket de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt, stapelen zich op. Volgens The New York Times vertoont een wrakstuk op de rampplek duidelijk sporen van een raketinslag. Volgens de OVSE is er gezaagd in wrakstukken.

Wrakstukken op de rampplek. Beeld belga

Volgens The New York Times vertoont een wrakstuk op de rampplek duidelijk sporen van een raketinslag. De schade op het vliegtuigonderdeel, dat enkele kilometers van de grootste inslagplek is gefotografeerd, wijst in de richting van een supersonische raket die vlakbij het toestel moet zijn geëxplodeerd. Het vliegtuig vloog toen op een hoogte van 33.000 voet.

Volgens experts van IHS Jane's, een consultancybedrijf voor defensie, zijn er duidelijk gaten te zien die zijn veroorzaakt door scherven van de raket. Ook geblakerde verf op het wrakstuk doet het verwoestende werk van een raket vermoeden. De sporen wijzen op een raket met een ontploffende kop, zoals de SA-11-raket, in Rusland bekend als de Buk.

De vorm en grootte van de gaten in het rompdeel en de geblakerde verf rond die gaten laten zien dat er objecten van buitenaf het vliegtuig zijn binnengedrongen, schrijft expert Reed Foster van IHS Jane's. 'De meeste van de kleine gaten lijken veroorzaakt door een hogesnelheidsprojectiel, in tegenstelling tot scheuren en breuken die te zien zijn als het paneel met kracht van het toestelframe wordt afgerukt'. Volgens Foster onderscheidt de schade zich ook van die bij een exploderende motor. Dan zouden er 'langere, dunnere, schuinere scheuren zijn ontstaan langs de vliegtuigbekleding'.

Rebellen bewaken een wrakstuk. Beeld epa
De SA-11-raket, in Rusland bekend als de Buk, op archiefbeeld (2013) in Moskou. Beeld ap

Gezaagd in wrakstukken
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vermoedt dat er wordt gerommeld met wrakstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines. De BBC meldt op basis van een OVSE-woordvoerder dat wrakstukken zijn 'veranderd' sinds de laatste keer dat ze er waren. In grote stukken is gezaagd, zei de Canadees Michael Bociurkiw.

Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA was vlucht MH17 een duidelijk geïdentificeerd burgertoestel. Het neerschieten daarvan is een 'afschuwelijke misdaad' en tart alle internationale wetten en conventies.

Wie hiervoor verantwoordelijk is, staat nog niet vast. Amerikaanse ministers beschuldigen de separatisten en zeggen bewijzen te hebben. Premier Rutte zegt de resultaten van het internationale onderzoek te willen afwachten, voordat hij met harde beschuldigingen komt. 'Hoewel de inlichtingendiensten van Nederland sterke aanwijzingen hebben over de toedracht van de ramp, zal het kabinet voorlopig geen schuldige aanwijzen', zei Rutte gisteren tijdens de briefing aan de Kamer. Rutte denkt dat dit de kans verkleint dat de lichamen van de slachtoffers terug kunnen naar Nederland en dat de kans op een onafhankelijk internationaal onderzoek ook kleiner wordt.

Hoewel de Oekraïners en separatisten elkaar de schuld geven, wijzen diverse aanwijzingen in de richting van de pro-Russische rebellen. Zo zei de Russische ultranationalist Sergej Koerginjan in een video dat terroristische rebellen BUK-raketten hadden buitgemaakt en dat die in gereedheid zou worden gebracht. Volkskrant-verslaggever Wil Thijssen maakte een overzicht van de bewijzen. Deze leest u hier.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.