Ondanks corruptieschandaal ruime overwinning Erdogan

De Turkse premier Erdogan heeft zondag met zijn gematigd islamistische partij AKP een ruime overwinning geboekt bij gemeenteverkiezingen. Erdogans achterban trok zich niks aan van het corruptieschandaal waarin hij verwikkeld is.

ISTANBUL - Toen gisteravond ongeveer de helft van de stemmen was geteld, stond de AKP op 46 procent van de stemmen, 7 procentpunten meer dan bij de vorige lokale verkiezingen. De belangrijkste oppositiepartijen, de seculiere CHP en de nationalistische MHP, stonden op respectievelijk 28 en 14 procent.

In de hoofdstad Ankara was het gisteravond lange tijd een nek-aan-nek-race tussen de AKP en de oppositiepartij CHP. Maar in Turkijes grootste stad Istanbul, waar de oppositie voor een verrassing hoopte te zorgen, trok de AKP ruimschoots aan het langste eind. Het is de zesde verkiezingszege van de islamitisch georiënteerde AKP op rij.

De Turken gingen zondag in een gespannen sfeer naar de stembus om burgemeesters en gemeenteraden te kiezen. Het waren de eerste verkiezingen sinds de grote antiregeringsdemonstraties afgelopen zomer rond het Gezipark in Istanbul. De verkiezingen werden door velen gezien als een vertrouwensstemming over Erdogan, die onder vuur ligt vanwege een corruptieschandaal.

Erdogan beschuldigt de invloedrijke Turkse moslimprediker Fethullah Gülen, met wie hij in een machtsstrijd verwikkeld is, ervan achter de corruptiebeschuldigingen te zitten. Gülen-aanhangers binnen de politie en justitie zouden de premier en zijn ministers lange tijd hebben afgeluisterd en hen ten val willen brengen. Om de corruptieonderzoeken tegen te werken, liet Erdogan duizenden politiemensen en aanklagers ontslaan of overplaatsen. Hij oefende ook druk uit op de media en blokkeerde Twitter en YouTube, omdat daar 'misinformatie' op verspreid zou worden. De afgelopen weken voerde hij campagne alsof zijn politieke overleven ervan af hing.

De verwachting is dat Erdogan met de verkiezingszege op zak de teugels in Turkije nog verder gaat aanhalen en dat hij gaat proberen de corruptiebeschuldigingen voorgoed in de doofpot te stoppen. Ook zal hij vermoedelijk nog harder achter veronderstelde Gülen-aanhangers in het staatsapparaat aan gaan.

Erdogan is bezig aan zijn derde termijn als premier en kan volgens de regels van zijn AKP geen vierde termijn aanvaarden. Hij wil zich in augustus tot president laten kiezen. De Turkse president wordt dan voor het eerst rechtstreeks gekozen door het volk, in plaats van door het parlement. Als Erdogan er in slaagt president te worden, kan hij tot 2024 aan de macht blijven.

Erdogan wil een president worden met veel meer macht dan de huidige president, Abdullah Gül, die een grotendeels ceremoniële functie heeft. Daarom is hij van plan een presidentieel regeringssysteem in te voeren, waarbij de meeste macht ligt bij de president, in plaats van bij de premier. Maar als het hem niet lukt de grondwetswijzingen daarvoor op tijd via een referendum doorgevoerd te krijgen, zal hij naar verwachting de regels in zijn partij veranderen, zodat hij toch langer premier kan blijven.

Volgens Turkse media vielen bij de verkiezingen gisteren zeker acht doden. Twee mensen kwamen om bij een vuurgevecht tussen politieke opponenten in de provincie Hatay, bij de Syrische grens. Bij een schietpartij in de provincie Sanliurfa, eveneens aan de Syrische grens, vielen zes doden.

procent was voor de seculiere CHP, terwijl de nationalistische MHP op 14 procent stond

procent was voor de islamistische AKP toen zondagavond ongeveer de helft van de stemmen was geteld

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden