nieuwsnoord-korea

Ondanks coronacrisis blijft Noord-Korea doorgaan met raketproeven

Terwijl de hele wereld de handen vol heeft aan het bedwingen van het coronavirus, bereidt Noord-Korea zich nog steeds voor op zijn klassieke vijanden. Het land vuurde volgens de Japanse kustwacht zaterdag twee projectielen af, vermoedelijk raketten voor de korte afstand.

Staatspersbureau KCNA publiceerde zaterdag deze foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld AFP
Staatspersbureau KCNA publiceerde zaterdag deze foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AFP

Eerder deze maand voerde Noord-Korea ook al enkele andere raketproeven uit. De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden zaterdag ook dat de Opperste Volksassemblee, het parlement, volgende maand bijeenkomt. Door de coronacrisis lijkt het geen slim idee om met 700 volksvertegenwoordigers bijeen te komen op één plaats, maar volgens kenners van het Stalinistische land zijn de Noord-Koreaanse autoriteiten er kennelijk van overtuigd dat zij de zaak onder controle hebben.

Tot nog toe heeft het land geen enkel geval van besmetting met het virus gemeld, in tegenstelling tot Zuid-Korea dat te kampen had met een heftige uitbraak van het virus. Door zijn isolement is het land minder vatbaar voorde pandemie die in de rest van de wereld woedt, maar toch betwijfelen experts of er echt geen gevallen van covid-19 zijn. Noord-Korea sloot zijn grens met China in januari af als reactie op de epidemie in Wuhan, maar inmiddels is er weer beperkt grensverkeer.

Experts voorspellen dat het op een ramp zou uitlopen als er ook in Noord-Korea een epidemie uitbreekt, omdat een groot deel van de bevolking ondervoed is. Ook is het gezondheidsstelsel niet van deze tijd.

Eerder deze week kondigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de bouw aan van een modern ziekenhuis in de hoofdstad Pyonyang. In een toespraak met de hoogdravende titel ‘Laten we het Pyongyang Algemene Ziekenhuis op een excellente manier bouwen, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Arbeiderspartij van Korea’ zei Kim dat de partij zich er ‘ellendig’ over voelde dat Pyongyang nog steeds geen topziekenhuis telde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden