Ondanks Bernanke verschuift AEX geen millimeter

onveranderd De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, is vrijdag onveranderd gesloten. De opgewekte stemming onder beleggers na opmerkingen van Fed-baas Ben Bernanke in de middag kalfde wat af na teleurstellende data over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Indices De AEX sloot uiteindelijk vlak op een slotstand van 341,45 punten. De Midkap-index van middelgrote fondsen ging 0,3 procent omhoog tot 586,61 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,6 procent, Parijs dikte met 0,2 procent aan en de beurs in Londen verloor 0,4 procent.


Bernanke Dankzij Fed-baas Ben Bernanke leefde de beurs op. Hij zei op basis van de hoge werkloosheid en de lage inflatie in de Verenigde Staten redenen te zien voor extra steunmaatregelen van de overheid. Economen denken dat de Fed nog dit jaar 500 miljard dollar in de economie pompt.


vertrouwen Beleggers reageerden wel teleurgesteld op de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Daaruit bleek dat de Amerikaanse consument in oktober negatiever is geworden. De index bereikte een stand van 67,9 punten, een daling ten opzichte van de maand daarvoor en slechter dan verwacht.


Techno Op de beursvloeren stond de technologiesector in de belangstelling nadat Google en AMD donderdag nabeurs goede derdekwartaalcijfers hadden bekendgemaakt. Chipproducent AMD behaalde in de eerste negen maanden van dit jaar een winst van 96 miljoen dollar. Eind september vorig jaar stond AMD nog 874 miljoen dollar in het rood. Chipmachinefabrikant ASML (plus 1,6 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in Amsterdam.


Nedap De hoogvlieger op het Damrak was Nedap - vooral bekend van de stemmachines. Hoewel fusiegesprekken tussen Nedap en technologiebedrijf TKH niets opleverden, heeft TKH toch uit 'strategisch defensieve overwegingen' een belang in Nedap genomen van ruim 5 procent. Nedap koerste 14,8 procent hoger, TKH won 1,3 procent.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden