Onbevoegde arts verrichtte in rechtszaken sectie op slachtoffers

Aanklagers en advocaten hebben in grote rechtszaken een medicus die niet bevoegd was als forensisch patholoog sectie laten verrichten op slachtoffers. De Zwitser Danny Spendlove blijkt bij nader inzien slechts forensisch arts.

© THINKSTOCK

De leiding van het OM adviseerde medewerkers gisteren niet langer gebruik te maken van de diensten van Spendlove. In zaken waarover hij heeft gerapporteerd, raadt justitie een contra-expertise aan.

Het OM onderzoekt hoe vaak hij is ingeschakeld en hoe cruciaal zijn bijdrage was. De kans is reëel dat advocaten een nieuw proces aanvragen omdat de arts niet voldeed aan officiële vereisten. Justitie wijst erop dat Spendlove in het buitenland wel verschillende opleidingen heeft gevolgd. Maar omdat hij in Nederland niet geregistreerd staat als klinisch patholoog, mag hij alleen lijkschouwingen doen. Voor forensische secties, inwendig onderzoek van doden, is hij hier niet bevoegd.

De Zwitser voerde vooral contra-expertises uit, op verzoek van advocaten. Als iemand een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut wilde laten controleren, waren in de praktijk slechts twee buitenstaanders beschikbaar. Spendlove was één van hen.

'Achteraf had dit niet moeten gebeuren', vindt een woordvoerder van het OM. Hij weet niet hoe het mogelijk is dat niemand iets merkte. 'Dat zoeken we uit. In de toekomst kunnen we zoiets hopelijk voorkomen, want er wordt druk gewerkt aan een deskundigenregister.'

Spendlove deed onder meer sectie in de lopende rechtszaak rond drie Geleense babylijkjes. Ook onderzocht hij het stoffelijk overschot van Niels Kooistra uit Leeuwarden.

Uiteindelijk beslissen rechters of iemand wordt ingeschakeld als deskundige. Donderdag vond de rechtbank in Breda het goed dat Spendlove zijn mening gaf over de doodsoorzaak in de zogenoemde grenslijk-zaak. Kritiek op zijn expertise werd terzijde geschoven.

De Zwitser noemde zich forensisch specialist of rechtsmedicus. Hij benadrukte dat hij in andere landen dit werk wel mag doen. Twee maanden geleden heeft de politie hem ondervraagd over zijn diploma's. 'Ik heb niet gelogen', zei hij. Naar eigen zeggen heeft hij in zo'n vijftien Nederlandse strafzaken zelfstandig gerapporteerd. (Tekst Menno van Dongen, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.