Onbevlekt blazoen

HET CDA-Kamerlid Gerd Leers wordt de nieuwe burgemeester van Maastricht. Hij volgt in de Limburgse provinciehoofdstad zijn partijgenoot Houben op....

De gemeenteraad diende geheel conform de nieuwe werkwijze een openbare, tweevoudige voordracht in bij de minister van Binnenlandse Zaken. Zij zette de fungerend voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Maastricht, de PvdA'er Dittrich, als eerste op de voordracht. Het CDA-kamerlid Leers kwam op de tweede plaats.

Volgens de spelregels wordt de minister geacht nummer één te benoemen. Maar Dittrich is niet van onbesproken gedrag. Als voorzitter van voetbalclub MVV zat hij in 1993 vier dagen in voorarrest vanwege een zwartgeldaffaire. Bovendien werd hij beticht van belangenverstrengeling omdat hij adviseur was van een bouwbedrijf dat een opdracht kreeg van de universiteit.

Voor de meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad was dat geen beletsel om toch voor Dittrich te kiezen, maar minister De Vries wilde er niet aan en liet hem dat ook duidelijk blijken. Dittrich hield vervolgens de eer aan zichzelf en zag af van zijn sollicitatie.

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde daarop de procedure heropenen, maar daar is het kabinet terecht niet op in gegaan: de raad heeft immers een tweevoudige voordracht gedaan. Dat één van de kandidaten in een later stadium alsnog afhaakte, doet daaraan niets af. Als die voordracht serieus was, is ook Leers voor de raad acceptabel als burgemeester.

Het is te prijzen dat De Vries de zaak niet langer heeft gerekt en de benoeming heeft doorgezet, maar de minister moet zich realiseren dat ook hij niet vrijuit gaat in deze affaire.

Als hij alleen burgemeesters wil benoemen waar geen enkel vlekje aan zit, had hij dat in een eerder stadium publiek moeten maken, bijvoorbeeld tijdens de debatten daarover in Tweede en Eerste Kamer. Dan had Dittrich zijn kandidatuur vooraf kunnen heroverwegen en zou de gemeenteraad hem ook niet als eerste op de voordracht hebben gezet.

En waarom wachtte De Vries zo lang voor hij ingreep? De voordracht was al weken bekend. Het lijkt erop dat de minister zich vooral heeft laten leiden door de publiciteit over Dittrich en minder door een mogelijk besmet blazoen van een kandidaat.

Door het getalm zijn verwachtingen gewekt, bij de raad en bij Dittrich, die niet worden waargemaakt. De 'gekozen burgemeester' had een mooiere start kunnen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden